ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Τα οφέλη της είναι πολλαπλά και διαπιστωμένα βάσει επιστημονικών ερευνών, αφού τα υγιεινά λιπαρά, τα φρούτα και τα λαχανικά που περιλαμβάνει ωφελούν κάθε όργανο και σύστημα του σώματος και μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η διατροφή που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, δρα προστατευτικά και για τον εγκέφαλο, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ο λόγος για τη μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα βότανα και τα μπαχαρικά και δευτερευόντως στο ψάρι, τα θαλασσινά και το καθαρό κρέας.

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε στην Αυστραλία υπέδειξε ότι η τήρηση των κανόνων της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με σημαντικά βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, καλύτερη μνήμη και καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη αυτά παρατηρούνται σχεδόν στον ίδιο βαθμό σε όλους τους πληθυσμούς του πλανήτη.

Η δημοσίευση της αυστραλιανής μελέτης έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με μια αμερικανική μελέτη από ειδικούς της Mayo Clinic επί του ίδιου θέματος, με τα αποτελέσματα να συνάδουν στις δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στον ήδη σημαντικό όγκο δεδομένων που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή –και κυρίως τα υγιεινά λιπαρά της– παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την καρδιά, τα οστά, τον εγκέφαλο και όχι μόνο.

bigstock Mediterranean Cuisine 1865733

«Γιατί η τήρηση των κανόνων της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με μικρότερο ρυθμό γνωστικής κατάπτωσης; Η μεσογειακή διατροφή δίνει την ευκαιρία να επέμβει κανείς σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου» αναφέρει ο Ρόι Χάρντμαν από το Πανεπιστήμιο Σουίνμπερν της Μελβούρνης και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Η υψηλή συγκέντρωση Ω-3 λιπαρών και βιταμινών, σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος, συνδέονται λιγότερες φλεγμονές στο σώμα. Επίσης, η μεσογειακή διατροφή εξασφαλίζει επάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, αποκαθιστώντας ανισορροπίες σε βιταμίνες και μέταλλα και παράλληλα βελτιώνοντας το μεταβολισμό. Ακόμη, το εν λόγω διατροφικό πλάνο βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ επειδή η βασική πηγή λιπαρών είναι το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο, το γάλα ή το τυρί, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Αξιοσημείωτο εύρημα των Αυστραλών ερευνητών ήταν ότι η θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στον εγκέφαλο δεν περιορίζεται στους ηλικιωμένους.

Δεδομένου ότι το Αλτσχάιμερ ξεκινά να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν εμφανή συμπτώματα αλλά και ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο, η γνώση των παραγόντων κινδύνου και πιθανών προληπτικών μέτρων, όπως η σωστή διατροφή, αναδεικνύονται πιθανώς σε ισχυρά όπλα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου.

Δείτε κι αυτό:

Μεσογειακή διατροφή: Η πυραμίδα των τροφών που περιλαμβάνει (γράφημα)

Ελαιόλαδο και Υγεία: Από τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι την οπτική μνήμη και την ευφράδεια

Μεσογειακή διατροφή για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο