ΥΓΕΙΑ

Πλυντήρια ρούχων: Ποια η σχέση τους με την υπογονιμότητα και τις γενετικές ανωμαλίες

Τα πλυντήρια ρούχων συμβάλλουν στη χαμηλή λίμπιντο, την υπογονιμότητα και τις γενετικές ανωμαλίες σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Πλυντήρια ρούχων: Ποια η σχέση τους με την υπογονιμότητα και τις γενετικές ανωμαλίες

Τα ρούχα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν χημικές ουσίες από τον αέρα και διάφορα αντικείμενα όπως υφάσματα, καλλυντικά, πλαστικά δοχεία και εντομοαπωθητικά, με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή.

Οι ουσίες αυτές, όπως η δισφαινόλη Α, οι φθαλικοί εστέρες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια κ.α. επεμβαίνουν στη λειτουργία των φυσικών ορμονών ή μιμούνται τη λειτουργία τους, προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων, όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, οι αναπτυξιακές διαταραχές, η μειωμένη γονιμότητα και οι γενετικές ανωμαλίες.

bigstock people ecology environment a 119506259

Όταν πλένουμε τα ρούχα στο πλυντήριο οι τοξικές ουσίες δεν αφαιρούνται με αποτέλεσμα να τα φοράμε ξανά και να είμαστε εκτεθειμένοι στα χημικά. Παράλληλα, οι τοξικές ουσίες καταλήγουν μέσω του νερού που αποβάλλει το πλυντήριο στους υδάτινους αποδέκτες (λίμνες, ποτάμια, θάλασσες) αλλά και στη διατροφή μας μέσω της έκθεσης των ζώων σε αυτές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ίνες από τα βαμβακερά υφάσματα και τα υφάσματα από πολυεστέρα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τον αέρα συγκριτικά με άλλα υφάσματα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας , Δρ. Miriam Diamond στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology», τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα είδη ένδυσης αποτελούν ένα είδος μεταφορέα χημικών ουσιών από τους εσωτερικούς χώρους στο εξωτερικό περιβάλλον και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν.

Εδικά τα υφάσματα φλις (ένα είδος συνθετικού υφάσματος) αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης για το υδάτινο περιβάλλον, καθώς κατά το πλύσιμό τους απελευθερώνονται εκατοντάδες μικροσκοπικές ίνες πολυεστέρα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο

Δέκα πράγματα που έχετε στο σπίτι και σας αρρωσταίνουν...

Πέντε επικίνδυνα χημικά στις συσκευασμένες τροφές