ΥΓΕΙΑ

Κιλά & καρκίνος: Πόσο κινδυνεύουν οι υπέρβαρες γυναίκες

Τη σχέση μεταξύ περιττών κιλών και καρκίνου στις γυναίκες εξέτασαν οι επιστήμονες στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS Medicine.

Κιλά & καρκίνος: Πόσο κινδυνεύουν οι υπέρβαρες γυναίκες

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εστίασε συγκεκριμένα τη χρονική διάρκεια ύπαρξης των περιττών κιλών ως προς τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε μεγάλο δείγμα γυναικών.

Τα στοιχεία κάλυπταν συνολικά διάστημα 12 ετών και αφορούσαν σχεδόν 74.000 γυναίκες που είχαν περάσει από το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Κατά τη 12ετία, 6.301 γυναίκες από το δείγμα των 73.913 διαγνώστηκαν με κάποια μορφή καρκίνου σχετική με το υπερβολικό βάρος (καρκίνος μαστού, ορθοκολικός καρκίνος, καρκίνος ενδομητρίου).

bigstock Detail Of Overweight Woman 13897697

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και ο διαβήτης, οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι για κάθε δεκαετία που ο Δείκτης Μάζας Σώματος ξεπερνά το φυσιολογικό όριο (25) ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται περίπου κατά 7%. Για επιμέρους μορφές καρκίνου, ο εκτιμώμενος κίνδυνος για καρκίνο μαστού μετά την εμμηνόπαυση υπολογίστηκε σε 5%, ενώ για τον καρκίνο του ενδομητρίου 17%.

«Αυτό είναι βιολογικά εφικτό, αφού όσο νωρίτερα συσσωρεύεται το υπερβολικό βάρος και για όσο περισσότερο καιρό επιμένει αυξάνεται ο κίνδυνος και η σοβαρότητα της υπέρτασης, της αντίστασης στην ινσουλίνη, της χρόνιας φλεγμονής, της βλάβης στο DNA και των αλλαγών στο μεταβολισμό των ορμονών, βασικές παράμετροι που αυξάνουν και τον κίνδυνο καρκίνου», σχολιάζει η Μελίνα Άρνολντ από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα πιστεύετε πόσο γερνούν τον εγκέφαλο τα περιττά κιλά

Πόσα κιλά πιο αδύνατοι είναι όσοι κάνουν ποδήλατο σε σύγκριση με όσους οδηγούν αμάξι

Έξι τρόποι να κάψετε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα