ΥΓΕΙΑ

Πώς γίνεται να πεθάνει κάποιος από Αλτσχάιμερ;

Ο Τζιν Γουάιλντερ άφησε εχθές την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, ο θρυλικός κωμικός πέθανε από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πώς γίνεται να πεθάνει κάποιος από Αλτσχάιμερ;

Πώς είναι δυνατόν όμως να οδηγήσει στον θάνατο μια νόσος που πλήττει το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου;

Σύμφωνα με τον οργανισμό Alzheimer's Society, το Αλτσχάιμερ μειώνει το προσδόκιμο ζωής, όμως δεν θεωρείται άμεση αιτία θανάτου του πάσχοντα. Ο θάνατος είναι αποτέλεσμα επιπλοκών της νόσου, όπως μια λοίμωξη ή ένας θρόμβος.

Το Αλτσχάιμερ είναι προοδευτική νόσος που συνεπάγεται τον σταδιακό θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Αν και η πλέον γνωστή συνέπειά του είναι η απώλεια μνήμης, στην πραγματικότητα συνοδεύεται από πληθώρα αρνητικών εκβάσεων που επηρεάζουν την ικανότητα του πάσχοντα να αυτοεξυπηρετείται (π.χ. μετακινήσεις, φαγητό).

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά δυσκολία κατάποσης κι έτσι μπορεί να εισπνεύσουν την τροφή και αυτή να φτάσει στον πνεύμονα, με αποτέλεσμα τη λεγόμενη εισροφητική πνευμονία. Η πνευμονία αποτελεί αιτία θανάτου σε ποσοστό έως και 65% των ατόμων με άνοια.

Επίσης, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο παραμένουν συνήθως κλινήρεις, με την ακινησία να αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο θανατηφόρας θρόμβωσης.

Η σημαντική απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με άλλες επιπλοκές, ενδέχεται επίσης να αποδυναμώσουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, αυξάνοντας τις πιθανότητες για επικίνδυνες λοιμώξεις, αναφέρει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γήρανσης (ΝΙΑ).

Πηγή: Live Science

Διαβάστε επίσης:

Συχνές ερωτήσεις για την άνοια και το Αλτσχάιμερ

Ποια είναι τα στάδια της άνοιας

Πώς θα ξεχωρίσετε τη φυσιολογική απώλεια μνήμης από το Αλτσχάιμερ