ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Για ποιες μορφές καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης

Μία δεκαετία μετά τη αρχική διάγνωση του καρκίνου, το μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης εμφανίζουν οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος (89,4%) και το μικρότερο οι πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος (μόνο 5,7%), σύμφωνα με νέα βρετανικά στοιχεία.

Καρκίνος: Για ποιες μορφές καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης

Υψηλό είναι το ποσοστό επιβίωσης (80,6%) στον καρκίνο του μαστού, τον συχνότερο γυναικείο καρκίνο, δηλαδή τέσσερις στις πέντε γυναίκες συνεχίζουν να ζουν δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου. Σχεδόν εξίσου μεγάλο (80%) είναι το ποσοστό επιβίωσης στον συχνότερο ανδρικό καρκίνο, αυτόν του προστάτη.

bigstock healthcare and medicine concep 144479411

Το θετικό νέο, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων πάσχουν από αυτές τις τρεις κοινές μορφές καρκίνου (δέρματος, μαστού, προστάτη) έχουν πολλές πιθανότητες να επιβιώσουν για τουλάχιστον μία δεκαετία, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. Εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες.

Μικρά είναι τα ποσοστά επιβίωσης στη δεκαετία για τον καρκίνο των πνευμόνων (9,8%) και του εγκεφάλου (11,9%), στους οποίους μόνο ένας στους δέκα ασθενείς καταφέρνει να ζήσει δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση.

Διάφοροι παράγοντες –νέα φάρμακα, πιο έγκαιρη διάγνωση, καλύτερες θεραπευτικές στρατηγικές, αποτελεσματικότερη πρόληψη– αυξάνουν σταδιακά το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών διεθνώς, αν και όχι σε όλους τους καρκίνους στον ίδιο βαθμό. Υστέρηση προόδου παρατηρείται στους καρκίνους παγκρέατος, πνευμόνων, οισοφάγου και εγκεφάλου, κυρίως επειδή η διάγνωσή τους γίνεται με καθυστέρηση.

Σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα, ενός έτους και μίας πενταετίας, το μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης μεταξύ των ανδρών παρουσιάζεται στον καρκίνο των όρχεων, ενώ στις γυναίκες στον καρκίνο του μαστού. Έτσι, η επιβίωση ενός έτους στον καρκίνο του μαστού είναι πλέον πάνω από 96%, ενώ στην πενταετία σχεδόν 87%.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν κατά 30-40% τον κίνδυνο

Πώς να αντεπεξέλθετε σε μια διάγνωση καρκίνου

Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με 13 μορφές καρκίνου