ΥΓΕΙΑ

Light αναψυκτικά: 8 οφέλη για την υγεία όταν σταματάτε την κατανάλωσή τους

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης προκειμένου να μειώσουν την πρόσληψη των ημερήσιων θερμίδων.

Light αναψυκτικά: 8 οφέλη για την υγεία όταν σταματάτε την κατανάλωσή τους

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση αναψυκτικών είναι πολλές και τεκμηριωμένες, καθώς έχει συνδεθεί με χρόνια καρδιακή νόσο, αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, προβλήματα μνήμης και μάθησης και προβλήματα στα δόντια.

Η διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών, συμπεριλαμβάνων των αναψυκτικών διαίτης, έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας:

Υποχωρούν οι ημικρανίες

Οι χημικές ουσίες που περιέχει η ασπαρτάμη, το γλυκαντικό που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης, επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου και οδηγούν σε πονοκεφάλους, άγχος και αϋπνία. Μελέτη του 2013 σε ποντίκια έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και τις νευρικές απολήξεις στην παρεγκεφαλίδα, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις κινητικές δεξιότητες.

Ανάκτηση γεύσης

Μετά τη διακοπή των αναψυκτικών διαίτης είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι τα τρόφιμα έχουν πιο έντονη γεύση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες των αναψυκτικών πολλαπλασιάζουν τη γλυκύτητα και επηρεάζουν τους υποδοχείς της γεύσης στον εγκέφαλο. Αντί να ικανοποιούν την γλυκιά γεύση , επιτείνουν την ανάγκη για κατανάλωση γλυκού. Η διακοπή τους συμβάλλει στην επαναφορά της αίσθησης της γεύσης στα φυσιολογικά επίπεδα.

Απώλεια βάρους

Μπορεί να πίνετε αναψυκτικά διαίτης επειδή θέλετε να χάσετε βάρος, ωστόσο πρόσφατη μελέτη που διήρκεσε 9 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενήλικες που έπιναν light αναψυκτικά εξακολουθούσαν να συγκεντρώνουν λίπος στην κοιλιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση light αναψυκτικών αυξάνει κατά 65% τον κίνδυνο παχυσαρκίας μέσα στην επόμενη δεκαετία και συνδέονται με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, υπέρτασης και αύξησης των τριγλυκεριδίων που οδηγούν σε καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Ενδυνάμωση των οστών

Η διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των οστών και τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα κατάγματος του ισχίου κατά 14% στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επίσης, οι ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν αναψυκτικά τύπου κόλα είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

bigstock Cold Glass With Cola And Ice C 45740023

Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Επειδή τα αναψυκτικά διαίτης δεν έχουν θερμίδες, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να καταναλώνουν ελεύθερα παχυντικές τροφές. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά έχουν την τάση να επιλέγουν τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας, όπως burger και τηγανιτές πατάτες, κέικ, πατατάκια κλπ, νομίζοντας ότι έχουν το περιθώριο γι’ αυτές τις θερμίδες. Επιπλέον τα αναψυκτικά συνοδεύουν τις περισσότερες φορές ανθυγιεινά τρόφιμα, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών. Αποκλείοντας τα αναψυκτικά από την καθημερινότητά σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσετε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Καλύτερη διαχείριση της μέθης

Η προσθήκη αναψυκτικού διαίτης στο αλκοόλ σας μεθάει γρηγορότερα, καθώς το στομάχι αδειάζει πιο γρήγορα απ’ ότι αν είχατε προσθέσει κανονικό αναψυκτικό, με αποτέλεσμα να αυξάνουν απότομα οι συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα.

Μειώνεται ο κίνδυνος διαβήτη

Οι ορμόνες εξηγούν το παράδοξο κάποιοι άνθρωποι να παχαίνουν όταν αρχίζουν να καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care διαπίστωσε ότι η κατανάλωση των 2/3 ενός αναψυκτικού light πριν από το φαγητό αναγκάζει το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη. Όταν το πάγκρεας κουράζεται για την παραγωγή ινσουλίνης, αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι οι μεσήλικες άνδρες που έπιναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε μια περίοδο 7 ετών.

Βελτιώνεται η λειτουργία των νεφρών

Το σώμα απαλλάσσεται από τα χημικά που περιέχουν τα αναψυκτικά και τα νεφρά μπορούν ευκολότερα να απομακρύνουν τις τοξίνες. Παράλληλα σταθεροποιείται η αρτηριακή πίεση και απορροφώνται τα ανόργανα στοιχεία. Μελέτη που διήρκεσε 11 χρόνια διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν 2 ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης είχαν διπλάσιες πιθανότητες τους για μείωση της νεφρικής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Αναψυκτικά: Με ποιους σπάνιους καρκίνους συνδέονται,

Αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για το παιδί

Αναψυκτικά: Σε ποιο σημείο του σώματος προκαλούν συσσώρευση λίπους