ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: «Αθωώνεται» η νυχτερινή εργασία ως παράγοντας κινδύνου

Οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας.

Καρκίνος μαστού: «Αθωώνεται» η νυχτερινή εργασία ως παράγοντας κινδύνου

Η νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει παλαιότερες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), η οποία το 2007 είχε ισχυριστεί ότι η νυχτερινή εργασία αποτελεί πιθανή αιτία καρκίνου του μαστού, καθώς διαταράσσει το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού.

bigstock Woman Interior Designer Mobile 90673133

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ρουθ Τρέηβις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της Βρετανίας, αξιολόγησαν στοιχεία από δέκα μελέτες σε διάφορες χώρες, σε συνολικό δείγμα 1,4 εκατ. γυναικών, συγκρίνοντας όσες δεν δούλευαν ποτέ τα βράδια, με όσες έκαναν τέτοιες βάρδιες.

Διαπιστώθηκε ότι η νυχτερινή εργασία –ακόμη και αν γίνεται για χρόνια– δεν σχετίζεται καθόλου με τον καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος είναι ίδιος είτε μια γυναίκα εργάζεται τα βράδια, είτε όχι.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Ο έλεγχος του βάρους, η αποφυγή αλκοόλ και η σωματική άσκηση μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: 4 επιλογές των γυναικών που αναδεικνύονται σε παράγοντες κινδύνου

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μαστογραφία αν έχετε πυκνούς μαστούς

Καρκίνος μαστού: Η διατροφή που αυξάνει κατά 41% τον κίνδυνο