ΥΓΕΙΑ

Τι λέει ένας αγγειοχειρουργός για την εγκυμοσύνη σας

Ό,τι κι αν συμβαίνει στο σώμα σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αναμενόμενο. Να είστε λοιπόν ήρεμη και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γυναικολόγου σας, τον οποίο εμπιστεύεστε.

Τι λέει ένας αγγειοχειρουργός για την εγκυμοσύνη σας

Ένας εξειδικευμένος στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργός έχει να σας πει τα εξής:

- Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης και ανάλογα του βαθμού της μεταβολής του σώματος μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως κνησμός, οίδημα, αίσθημα βάρους και εύκολης κούρασης, αίσθημα νυγμών ή και πόνος στα πόδια, ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά.

- Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν ευρυαγγείες. Σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζονται από μόνες τους, γι’ αυτό και δεν τις αντιμετωπίζουμε παρά μόνο 6 μήνες μετά τον τοκετό.

- Η εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί κιρσούς, απλά επιταχύνει την εμφάνισή τους. Ειδικά αν η μαμά σας έχει κιρσούς κι εσείς πάτε για το δεύτερο μωρό. Θα τους αντιμετωπίσουμε εύκολα, ανώδυνα, αποτελεσματικά... Μετά την εγκυμοσύνη!

- Από την άλλη, είναι λάθος να μην αντιμετωπίζετε ευρυαγγείες και κιρσούς μέχρι «να τελειώσετε με τις εγκυμοσύνες».

Μια έγκυος σε αγγειοχειρουργό - Πότε και γιατί

Στην εγκυμοσύνη συχνά εμφανίζονται ευρυαγγείες και κιρσοί, γεγονός που δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου ούτε και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η εμφάνιση κιρσών στα γεννητικά όργανα ή σε άτυπες θέσεις εξηγείται από την εγκυμοσύνη και δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα

Καλό είναι όμως να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργό. Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι συμβαίνει και να σας καθησυχάσει ακόμα και για το θέμα της αισθητικής αποκατάστασης στο σώμα σας. Αυτή η επίσκεψη είναι και ιατρικώς χρήσιμη, μιας και θα γίνει ο εντοπισμός των συμπτωμάτων ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση των ευρημάτων όταν έρθει η ώρα για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών και των κιρσών. Κι ακόμα θα λάβετε απλές συμβουλές κι εύκολες ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ζητηθεί επείγουσα ιατρική συνδρομή είναι η θρόμβωση των κιρσών. Τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι όταν ένας κιρσός προκαλεί έντονο πόνο, υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή της θρόμβωσης η οποία είναι θερμή, και ψηλαφητικά η προσβεβλημένη φλέβα είναι σκληρή.

Ασκήσεις για εγκύους

Κατά την εγκυμοσύνη, ο γυναικολόγος σας έχει επιτελικό ρόλο σε κάθε ιατρικό ζήτημα που σας απασχολεί κι επιβάλλεται να τον ενημερώνετε για τα πάντα. Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές κι εύκολες ασκήσεις για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

- Μην στέκεστε πολλή ώρα σε όρθια θέση, κι αν χρειαστεί να το κάνετε να ρίχνετε το βάρος σας σε κάθε πόδι εναλλάξ.

- Μην σταυρώνετε τα πόδια όταν κάθεστε.

- Μην κάθεστε πολλή ώρα σε καθιστή θέση. Να σηκώνεστε συχνά και να κάνετε τουλάχιστον επτά βήματα.

- Σε καθιστή θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις πτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί β) κάνουμε κυκλικές κινήσεις του άκρου ποδός 10 φορές γ) τεντώνουμε τα γόνατα και τα κρατάμε τεντωμένα μετρώντας αργά ως το πέντε.

- Σε όρθια θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις πτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί β) στηριζόμαστε εναλλάξ στις μύτες και στις πτέρνες μένοντας σε κάθε θέση για 1 δευτερόλεπτο.

- Αν τα πόδια μας αρχίσουν να βαραίνουν ή να πρήζονται, τα ανασηκώνουμε πιο ψηλά από τον γοφό (σε καθιστή θέση) ή πιο ψηλά από το στήθος (σε ξαπλωμένη θέση) για 15-20 λεπτά της ώρας.

Έγκυρη ενημέρωση

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr.

Ο Αθανάσιος Σιάφακας είναι στρατιωτικός Ιατρός, θεωρείται κορυφαίος στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Ακόμα, είναι ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργοί, πλαστικοί, δερματολόγοι) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου.

Μάθετε τα πάντα για τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς κι όλες τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων στο www.veincenter.gr.