ΥΓΕΙΑ

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Με ποια διατροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο

Ο όρος ανεύρυσμα περιγράφει τη μη αναστρέψιμη διάταση μίας αρτηρίας κατά τουλάχιστον 50% πάνω από την φυσιολογική διάμετρό της και τη δημιουργία ενός «εξογκώματος» σε κάποιο σημείο της, λόγω εξαιτίας εξασθένησης του τοιχώματός της.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Με ποια διατροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο

Το ανεύρυσμα είναι πρόβλημα που συχνά συνοδεύει για χρόνια τους πάσχοντες, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε αρτηρία του εγκεφάλου, στην αορτή (είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, που ξεκινάει από την καρδιά και διέρχεται από τον θώρακα και την κοιλιά) που είναι και το πιο συχνό ή/και σε κάποια περιφερειακή αρτηρία, συνήθως των κάτω άκρων.

Αν επέλθει ρήξη ανευρύσματος, τότε υπάρχει υψηλός κίνδυνος θανάτου από αιμορραγία.

bigstock fruit salad or cut fruits Die 117707018

Σε μια μεγάλη μελέτη που έγινε στη Σουηδία, στη διάρκεια της οποίας οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, ηλικίας από 46 έως 84 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια, 1.100 παρουσίασαν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, ενώ 222 είχαν ρήξη ανευρύσματος.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες φρούτων την ημέρα (χωρίς να υπολογίζεται ο χυμός), είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ανεύρυσμα και 43% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν ρήξη ανευρύσματος σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερη από μία μερίδα φρούτων την ημέρα.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο ανευρύσματος και 39% χαμηλότερο κίνδυνο για ρήξη ανευρύσματος σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν κανένα φρούτο.

Τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών στα φρούτα μπορεί να προστατέψουν από το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, λόγω του ότι μειώνουν τη φλεγμονή, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα λαχανικά.

Παρότι τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, παρουσιάζουν έλλειψη ορισμένων τύπων αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα φρούτα, όπως τόνισαν.

Τα λαχανικά, βέβαια, παραμένουν σημαντικά για την υγεία, καθώς άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των φρούτων, η American Heart Association συνιστά εννέα μερίδες ή τεσσερισήμισι φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Διαβάστε επίσης:

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Ποια είναι τα ένοχα σημάδια

Πότε ο πόνος στη μέση «δείχνει» ανεύρυσμα

Συμβουλές για επωφεληθείτε στον μέγιστο βαθμό από τα φρούτα