ΥΓΕΙΑ

Επιχείλιος έρπης: 5 tips για να φύγει πιο γρήγορα

Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται είτε επάνω στα χείλη είτε γύρω από το στόμα και προκαλείται από τον ιό του απλού έρπη (HSV-1). Πριν εμφανιστούν οι χαρακτηριστικές φλύκταινες, εκδηλώνονται συνήθως συμπτώματα όπως το μούδιασμα, η φαγούρα ή το κάψιμο γύρω από το στόμα.

Επιχείλιος έρπης: 5 tips για να φύγει πιο γρήγορα

Ο επιχείλιος έρπης συνήθως υποχωρεί από μόνος του μέσα σε επτά έως δέκα μέρες, μπορείτε όμως να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να επιταχύνετε τη διαδικασία.

1. Χρησιμοποιήστε εκχύλισμα βανίλιας: Βουτήξτε μια μπατονέτα σε 100% φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, καθώς έχει αντι-ιικές ιδιότητες. Εφαρμόστε με απαλές κινήσεις επάνω στα χείλη για ένα λεπτό, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσουν εντελώς τα σημάδια.

2. Εφαρμόστε παγάκι: Το παγάκι θα κάνει το πρήξιμο να υποχωρήσει πιο γρήγορα.

bigstock Closeup Portrait Of Beautiful 61117685

3. Μην ακουμπάτε τα χείλη: Η κίνηση αυτή επιδεινώνει τα συμπτώματα του έρπη και επίσης μπορεί να μολύνει το σημείο με βακτήρια.

4. Κοιμηθείτε με επαρκή υποστήριξη του αυχένα: Χρησιμοποιήστε ένα έξτρα μαξιλάρι για να ανυψώσετε τον αυχένα, καθώς η θέση αυτή βοηθά να απομακρυνθεί ταχύτερα το συσσωρευμένο υγρό.

5. Τρώτε μικρές μπουκιές: Αποφύγετε να ανοίγετε διάπλατα το στόμα σας, καθώς η πληγή στο στόμα μπορεί να ανοίξει και οι φλύκταινες να εξαπλωθούν στη γύρω περιοχή.

Εάν ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται πολύ συχνά ή προκαλεί έντονο πόνο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει φαρμακευτικές λύσεις ενάντια στον ιό.

Πηγή: nhs.uk, womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Επιχείλιος έρπης: Νίκησέ τον με αυτό το φυσικό γιατροσόφι

Επιχείλιος έρπης: Πώς μεταδίδεται, τι πρέπει να προσέχετε