ΥΓΕΙΑ

Η σωστή μαστογραφία δεν θέλει... κρέμες σώματος και αποσμητικά

Εικόνα αποτιτανώσεων (ασβεστώσεων) που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτες, μοιάζοντας με παθολογικό εύρημα, είναι ενδεχόμενο να δημιουργούν στον απεικονιστικό έλεγχο με μαστογραφία τα διάφορα καλλυντικά σώματος που χρησιμοποιούνται την ίδια ημέρα της εξέτασης, επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού. 

Η σωστή μαστογραφία δεν θέλει... κρέμες σώματος και αποσμητικά

Η σωστή προετοιμασία της γυναίκας για εξέταση με ψηλάφιση και μαστογραφία είναι αφενός ο προγραμματισμός τους μεταξύ 4ης και 12ης ημέρας του κύκλου, έτσι ώστε οι μαστοί να μην είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και διογκωμένοι και αφετέρου ειδικά για τη μαστογραφία να έχει αποφευχθεί η χρήση καλλυντικών σπρέι, ταλκ ή κρέμας σώματος, για να μη δημιουργηθούν στον απεικονιστικό έλεγχο τα λεγόμενα «λευκά σημαδάκια», τα οποία ενδεχομένως «μπερδέψουν» την αρχική εκτίμηση.

Καινούργιες μελέτες έχουν αποδείξει επίσης τον ευεργετικό ρόλο λήψης ενός κοινού παυσίπονου μία ώρα πριν την μαστογραφία, από γυναίκες που αναφέρουν έντονη δυσφορία-δυσανεξία σε προηγούμενη μαστογραφία, ώστε να μειωθεί η ευαισθησία και να εξασφαλισθεί η ηρεμία τους την ώρα της εξέτασης. Παράλληλα η εξεταζόμενη θα πρέπει να περιγράψει με λεπτομέρεια πιθανά συμπτώματα που μπορεί να έχει παρατηρήσει, αλλά και να προσκομίσει προηγούμενες εξετάσεις.

«Ένα σωστό Κέντρο Μαστού», υπογραμμίζει ο κ. Μαλακάσης, «οφείλει να ενημερώσει από πριν για τη σωστή προετοιμασία της εξεταζομένης πριν την εξέταση, αλλά και να λάβει ένα πλήρες ιστορικό την ημέρα της εξέτασης, όπου θα διερευνηθούν όλες αυτές οι λεπτομέρειες πριν τη μαστογραφία».

Αξίζει να σημειωθεί πως η φροντίδα αυτή δεν είναι αναγκαία για την υπερηχογραφική εξέταση, μια εξέταση εύκολη, γρήγορη και χωρίς προετοιμασία, η οποία κύρια συνιστάται σε γυναίκες ηλικίας κάτων των 40 ετών, όπου βέβαια αν ανιχνευθούν ύποπτα ευρήματα θα πρέπει να συνεχισθεί ο έλεγχος με μαστογραφία. Σε γυναίκες άνω των 40 ετών το υπερηχογράφημα έχει συμπληρωματικό ρόλο και ακολουθεί τη μαστογραφία για την πληρέστερη εκτίμηση ενός κλινικού ή μαστογραφικού ευρήματος.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΣΔΥ: Πολιτικό ζήτημα η διαχείριση του καρκίνου - Επιτέλους Οδικός Χάρτης για τον καρκίνο του μαστού

Ξανθός: Ανάγκη για Ενιαίο Σχέδιο διαχείρισης Ογκολογικών Ασθενών, ώστε να μειωθούν οι αναμονές

Άμεσα συνδεδεμένο το κοινωνικό οικονομικό επίπεδο του ατόμου με την εμφάνιση καρκίνου