ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι μια πληγή έχει μολυνθεί

Μικροατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά στο σπίτι, στο σχολείο ή στον δρόμο. Όταν έχουμε μια πληγή στο δέρμα, πρέπει να φροντίσουμε να την καθαρίσουμε επιμελώς και να την προστατεύσουμε από τα μικρόβια καλύπτοντάς τη με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα, τις επόμενες ημέρες όμως πρέπει να έχουν τον νου μας μήπως η πληγή μολυνθεί.

Πώς θα καταλάβετε ότι μια πληγή έχει μολυνθεί

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει μόλυνση και μάλιστα ότι αυτή έχει εξαπλωθεί στο σώμα;

Μετά από έναν τραυματισμό, σπεύδουν στο σημείο κύτταρα που σχηματίζουν μια προστατευτική «κρούστα» (εσχάρα) γύρω από την πληγή και κάτω από αυτή, ενώ η επιδερμίδα κοκκινίζει και πρήζεται ελαφρώς. Ένα σχεδόν διάφανο υγρό διαρρέει από την πληγή, το οποίο χρησιμεύει ως μέσο απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων και καθαρίζει την πληγή ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπλασης του τραυματισμένου ιστού. Το πρήξιμο αρχίζει να υποχωρεί και περίπου πέντε μέρες μετά τον τραυματισμό ξεκινά η επούλωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με την έκταση της πληγής.

bigstock 141306395

Εάν από την πληγή διαρρέει πύον, δηλαδή ένα παχύρρευστο υπόλευκο ή κιτρινωπό υγρό, αυτό σημαίνει ότι η πληγή έχει εκτεθεί σε μικροοργανισμούς. Το πύον αποτελείται κυρίως από νεκρά λευκά αιμοσφαίρια (τα οποία «πέθαναν» στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την πληγή από τη μόλυνση) και υπολείμματα δερματικού ιστού.

Το πύον δεν υποδεικνύει απαραίτητα ότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από τον τραυματισμό, λειτουργεί όμως σαν «προειδοποίηση» ώστε να είμαστε σε επαγρύπνηση για άλλα, σοβαρότερα σημάδια, όπως:

- πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί

- πυρετός ή έντονος πόνος στο σημείο του τραυματισμού

- τοπική άνοδος της θερμοκρασίας ή πρήξιμο 5 μέρες μετά τον τραυματισμό

- πληγή με πολύ σκούρο ή έντονο κόκκινο χρώμα ή πληγή που μυρίζει άσχημα

Τα παραπάνω μπορεί να υποδεικνύουν ότι υπάρχει λοίμωξη και μάλιστα ότι αυτή έχει εξαπλωθεί. Στην περίπτωση αυτή, μη διστάσετε να επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο ή να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: Medical Daily

Δείτε κι αυτό:

Πρώτες βοήθειες: Πώς να σώσετε έναν τραυματία που αιμορραγεί

Οξυζενέ στην πληγή: Επιτρέπεται ή όχι;

Για ταχύτερη επούλωση των πληγών, ακολουθήστε το παράδειγμα της γάτας!