ΥΓΕΙΑ

Οι ηλεκτρονικές συσκευές «κλέβουν» τον ύπνο των παιδιών

Η χρήση κινητού τηλεφώνου, τάμπλετ ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής στο κρεβάτι πριν τον ύπνο αποτελεί «συνταγή» αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου, προειδοποιεί μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε όλες τις σχετικές έρευνες μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές «κλέβουν» τον ύπνο των παιδιών

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική Μπεν Κάρτερ του King's College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 20 έρευνες παρατήρησης, που συνολικά αφορούσαν περίπου 125.200 παιδιά με μέση ηλικία τα 14,5 έτη. Διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 72% των παιδιών είχαν τουλάχιστον μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή διαθέσιμη στο περιβάλλον όπου κοιμούνται και ότι η χρήση αυτών των συσκευών υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ανεπαρκούς ύπνου.

bigstock Two kids using tablet pc under 126104432

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και τόνισαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών φορητών συσκευών πριν από τον ύπνο έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποσότητα, όσο και για την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι νυσταγμένα την επόμενη μέρα.

Όπως αναφέρει ο Κάρτερ, σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταλήγει σε πάγια συμπεράσματα βάσει των μέχρι τώρα διαθέσιμων στοιχείων, συμπληρώνοντας πως παρέχει «περαιτέρω αποδείξεις για την καταστροφική επίδραση» που έχουν οι ηλεκτρονικές συσκευές στον ύπνο των παιδιών.

Οι ερευνητές συνιστούν την ελάχιστη δυνατή χρήση τέτοιων συσκευών στην κρεβατοκάμαρα πριν την ώρα του ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Παιδιά & οθόνες: Οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής