ΥΓΕΙΑ

Χλαμύδια στις γυναίκες: Ποια συμπτώματα προκαλεί & πώς αντιμετωπίζεται το ΣΜΝ

Τα χλαμύδια είναι ένα συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Αν και πλήττει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, οι πρώτες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, για παράδειγμα στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Χλαμύδια στις γυναίκες: Ποια συμπτώματα προκαλεί & πώς αντιμετωπίζεται το ΣΜΝ

Τα χλαμύδια μεταδίδονται μεταξύ ερωτικών συντρόφων μέσω της πρωκτογεννητικής ή της στοματοφαρυγγικής οδού. Εκτιμάται ότι 7 στους 10 ανθρώπους που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή εάν εκδηλώσουν συμπτώματα αυτά είναι εμφανή αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι γυναίκες σε περίπτωση λοίμωξης από χλαμύδια είναι η έκκριση μη φυσιολογικών κολπικών υγρών και το αίσθημα καύσου (κάψιμο και πόνος) κατά την ούρηση. Εάν η λοίμωξη εντοπίζεται στην περιοχή του πρωκτού, τότε είναι πιθανό να εκδηλωθεί πόνος τοπικά στο σημείο, έκκριση υγρών ή και αιμορραγία.

Η λοίμωξη οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis (χλαμύδια τραχώματος) και αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στις σάλπιγγες και επακόλουθη υπογονιμότητα και/ή αυξημένο κίνδυνο έκτοπης κύησης. Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννηση μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί λοίμωξη από χλαμύδια, συνιστάται η λήψη αγωγής και από τους δύο συντρόφους. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από χλαμύδια είναι σύνηθες φαινόμενο, οπότε προτείνεται επανεξέταση σε διάστημα 3-4 μηνών ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης ίαση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΜΝ: Τα 8 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσει μια γυναίκα (pics)

Ποια ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ