ΥΓΕΙΑ

Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος –με μοναδική ίσως εξαίρεση την καρδιά–, συμπεριλαμβανομένου του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

Στους άνδρες, αυτή η κατηγορία καρκίνων περιλαμβάνει τον καρκίνο του πέους, τον καρκίνο των όρχεων και τον καρκίνο του προστάτη.

- Καρκίνος στο πέος

Το ανδρικό μόριο αποτελείται από διάφορα είδη ιστών και αυτό σημαίνει ότι σε αυτούς μπορεί να αναπτυχθούν διαφορετικές μορφές καρκίνου. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι καρκίνοι του πέους εκδηλώνονται στα δερματικά κύτταρα (συνήθως στην ακροποσθία, δηλαδή στο τμήμα του δέρματος που αφαιρείται κατά την περιτομή) ή στη βάλανο, το άκρο του πέους. Οι καρκίνοι του πέους εξελίσσονται αργά και θεραπεύονται πλήρως εάν εντοπιστούν σε αρχικό στάδιο. Να σημειωθεί ότι οι καρκίνοι του πέους είναι εξαιρετικά σπάνιοι (1 στους 100.000 άνδρες στις ΗΠΑ). Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση ψηλαφητών όγκων, τις μεταβολές στην απόχρωση της επιδερμίδας, την εμφάνιση εξανθημάτων, το οίδημα ή την έκκριση δύσοσμων υγρών.

- Καρκίνος των όρχεων

Οι όρχεις είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή των σπερματοζωαρίων και ανδρικών ορμονών. Πάνω από το 90% των καρκίνων που αναπτύσσονται στους όρχεις ξεκινούν από τα γεννητικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα από τα οποία σχηματίζονται τα σπερματοζωάρια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί «νεανικό» καρκίνο, καθώς πολλά από τα περιστατικά αφορούν άνδρες κάτω των 45 ετών. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 33 έτη. Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος των όρχεων συνοδεύεται από πόνο και δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ψηλαφητούς όγκους, οίδημα ή αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά. Οι πιθανότητες εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι περίπου 1 στις 263, ωστόσο χαρακτηρίζεται από αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.

- Καρκίνος προστάτη

Ο προστάτης αδένας περιβάλλει την ουρήθρα και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των υγρών που θα βοηθήσουν στην κίνηση των σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτιση. Ο καρκίνος του προστάτη εκδηλώνεται κατ’ εξοχήν με ουρολογικά συμπτώματα, όπως μειωμένη ροή ούρων, ίχνη αίματος στα ούρα ή συχνουρία. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ο πόνος στη μέση, στα ισχία ή στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης. Σε προχωρημένο στάδιο, ο καρκίνος του προστάτη συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι άνδρες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι είναι «άτρωτοι» και να αγνοούν επιβαρυντικά συμπτώματα, κάτι που τους κοστίζει χρόνια ζωής. Μην διστάζετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν αισθάνεστε πόνους και βλέπετε στο σώμα σας μεταβολές που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια αθώα αιτία.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 πιο κοινοί τύποι καρκίνου στους άνδρες: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο