ΥΓΕΙΑ

Μαγνήσιο στη διατροφή: Από ποιες παθήσεις σας προστατεύει

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό προκειμένου να παραμείνει υγιής.

Μαγνήσιο στη διατροφή: Από ποιες παθήσεις σας προστατεύει

Το μαγνήσιο, αν και παραγνωρισμένο, υποστηρίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες και τους ιστούς του οργανισμού, από το ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι την υγεία της καρδιάς.

Μια νέα κινεζική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μαγνήσιο στη διατροφή μειώνει τον καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Συγκεκριμένα, όσοι προσλάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου μέσω της διατροφής είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, 12% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 26% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, όσοι έλαβαν επιπλέον 100 mg μαγνησίου την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 7% και διαβήτη τύπου 2 κατά 19%.

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 300 mg μαγνησίου καθημερινά και οι άνδρες 270 mg. Παρ' όλα αυτά, η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συχνή και επηρεάζει ποσοστό από 2,5-15% του γενικού πληθυσμού» αναφέρει ο Δρ Fudi Wang από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Zhejiang και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πάνω από 300 διαφορετικές χημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης, της παραγωγής πρωτεϊνών, και της σύνθεσης νουκλεϊκών οξέων όπως το DNA. Βοηθά στην ομαλή λειτουργία των νεύρων και των μυών, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, κρατά σταθερή τη λειτουργία της καρδιάς και βοηθά στην αντοχή των οστών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 40 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1999-2016 προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση του μαγνησίου με διάφορες ασθένειες.

bigstock Magnesium tablets in a shape o 68335645

Τα οφέλη της επάρκειας μαγνησίου για την υγεία της καρδιάς έχουν τεκμηριωθεί σε προηγούμενες έρευνες. Παλαιότερη μελέτη σε γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα φτωχή σε μαγνήσιο, έδειξε ότι σε σημαντικό ποσοστό ανέπτυξαν αρρυθμίες (κολπική μαρμαρυγή και κολπικό πτερυγισμό).

Η ανεπάρκεια μαγνησίου αυξάνει τον κίνδυνο ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, υπέρτασης και καρδιακών αρρυθμιών. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και τη λειτουργία της καρδιάς.

Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο προστατεύει επίσης από την κατάθλιψη, τις ημικρανίες και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση. Μελέτη σε πάνω από 8.800 ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι άνω των 65 ετών με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο μπορεί να αποτρέψει ή ακόμη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ημικρανιών. Σχετική μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου παρείχαν ανακούφιση από την ημικρανία πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό, τι ένα κοινό φάρμακο.

Έχει αποδειχτεί επίσης ότι το μαγνήσιο βελτιώνει τη διάθεση γυναικών με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το οποίο εκδηλώνεται με κατακράτηση υγρών, κοιλιακές κράμπες, κόπωση και ευερεθιστότητα.

Διαβάστε επίσης:

Υπερεπάρκεια μαγνησίου: Ποιες παρενέργειες προκαλεί στον οργανισμό