ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα ακοής: Γιατί είναι συχνότερα στους άνδρες

Τα προβλήματα ακοής δεν προσβάλλουν εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Προβλήματα ακοής: Γιατί είναι συχνότερα στους άνδρες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κώφωσης των ΗΠΑ, στην ηλικιακή ομάδα 20-69 ετών οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να παρουσιάσουν προβλήματα ακοής, μετά τα 70 εξακολουθούν να υπερτερούν αλλά λιγότερο, ενώ μόνο μετά τα 80 σχεδόν εξισώνεται η αναλογία των πασχόντων στα δύο φύλα.

Όπως έδειξε σχετική μελέτη, οι άνδρες και ειδικά οι παντρεμένοι, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να υποστούν απώλεια της ακοής λόγω δυνατών θορύβων.

Η μελέτη με τη συμμμετοχή 5.290 εθελοντών, ηλικίας 20 έως 69 ετών, το 13% εκ των οποίων παρουσίασαν με το πέρασμα του χρόνου κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής λόγω δυνατών ήχων, έδειξε ότι οι άντρες είχαν κατά μέσον όρο 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να παρουσιάσουν διαταραχές της ακοής τους, με τους παντρεμένους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

bigstock Healthy Fresh Salad Ingredient 60097289

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι αυξημένες δόσεις φολικού (ή φυλλικού) οξέος μπορεί να μειώσουν κατά 20% τον κίνδυνο απώλειας της ακοής στους μεσήλικες άντρες. Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β.

Το εύρημα βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 3.559 πάσχοντες από κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής. Πάντως, η λήψη αυξημένων δόσεων από αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η C, η Ε και η βήτα-καροτίνη, δεν φάνηκε να βοηθάει.

Καλές, φυσικές πηγές φολικού οξέος είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι, το λάχανο και τα σπαράγγια), τα φρέσκα ή τα ξερά φασόλια, ο αρακάς, το συκώτι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό.

Διαβάστε επίσης:

Δεν ακούτε καλά; Δείτε τι μπορεί να φταίει