ΥΓΕΙΑ

Ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη: Από ποια πάθηση προστατεύουν το μωρό

Η πρόσληψη ιχθυελαίων κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποδεικνύεται ευεργετική για τη μελλοντική υγεία του παιδιού, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στη Δανία.

Ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη: Από ποια πάθηση προστατεύουν το μωρό

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, τα ιχθυέλαια μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει αργότερα άσθμα. Από τα παιδιά που οι μητέρες τους έλαβαν ιχθυέλαια σε μορφή κάψουλας, ποσοστό 16,9% είχαν εκδηλώσει άσθμα έως την ηλικία των τριών ετών, ενώ από τα παιδιά που οι μητέρες τους έλαβαν εικονικό χάπι (placebo) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23,7%. Αυτή η διαφορά σχεδόν 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται σε 31% μειωμένο κίνδυνο άσθματος για τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας.

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, οι ερευνητές δηλώνουν πως δεν πρόκειται να προκύψει άμεσα επίσημη σύσταση προς τις εγκύους για λήψη ιχθυελαίων. Αν και δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες ούτε στις μητέρες ούτε στα παιδιά, η δόση ιχθυελαίων που χορηγήθηκε ήταν αρκετά μεγάλη, συγκεκριμένα 2,4 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα 15 έως 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που τυπικά λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

bigstock Pregnant Happy smiling Woman s 80495066

Ποσοστό περίπου 25% των μαμάδων και 20% των μπαμπάδων (από τα 736 ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη) είχαν άσθμα, επομένως υπήρχε κληρονομική προδιάθεση της αναπνευστικής πάθησης για ορισμένα από τα παιδιά. Οι ασθματικοί γονείς κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα στην ομάδα των ιχθυελαίων και στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι κάψουλες που έλαβαν οι γυναίκες περιείχαν δύο είδη λιπαρών οξέων, το EPA και το DHA.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να αναπαραχθούν και να επιβεβαιωθούν στο πλαίσιο παρόμοιων δοκιμών ώστε να αποτελέσουν τη βάση για επίσημη σύσταση. Επίσης, όπως αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Χανς Μπίσγκαρντ, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, θα πρέπει να δοκιμαστούν τα ιχθυέλαια και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και σε διαφορετικές δοσολογίες.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη εστίασε στη λήψη ιχθυελαίων μόνο σε μορφή κάψουλας, αφού δεν συνιστάται η υπερβολική κατανάλωση ψαριού στην εγκυμοσύνη, λόγω της περιεκτικότητας ορισμένων ειδών (π.χ. ξιφίας, τόνος) σε υδράργυρο.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα ιχθυέλαια έχουν προστατευτική δράση ενάντια στο άσθμα και η θεωρία πίσω από τη συσχέτιση μεταξύ των δύο είναι ευλογοφανής. Το άσθμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών και των πνευμόνων και τα ιχθυέλαια αποδεδειγμένα προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει