ΥΓΕΙΑ

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη: Ποιος ο ρόλος της στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης

Οι αυξημένες τιμές γλυκόζης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη: Ποιος ο ρόλος της στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης

Λόγω της υπεργλυκαιμίας, το κύημα μεγαλώνει περισσότερο απ' όσο πρέπει, δημιουργώντας μια κατάσταση που λέγεται μακροσωμία. Η μακροσωμία μπορεί να προκαλέσει συνθήκες μειωμένης οξυγόνωσης στο έμβρυο και τραυματισμούς κατά τον φυσιολογικό τοκετό. Αυτή είναι η αιτία που αυξάνεται και η συχνότητα των καισαρικών τομών.

Σε πρόσφατη μελέτη (Mañé L. et al. 2016) ελέγχθηκε η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στις πρώτες εξετάσεις της εγκυμοσύνης σε 1.228 γυναίκες. Οι τιμές αυτές συσχετίστηκαν με την πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών κατά την κύηση. Οι επιπλοκές που κατέγραφαν ήταν η μακροσωμία, η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και οι καισαρικές τομές. Σκοπός ήταν να βρεθεί ποια τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης κινδύνου σε μια κύηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης από 5,9% και πάνω συσχετίζονταν με την ανάπτυξη τριπλάσιων περιστατικών μακροσωμίας και προεκλαμψίας. Το εντυπωσιακό ήταν ότι αυτό δεν συνδυαζόταν απαραίτητα με την ανάπτυξη του διαβήτη κύησης, με τον ορισμό που του δίνουμε σήμερα. Δηλαδή μια γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πάνω από 5,9% στην αρχή της κύησης τριπλασιάζει τον κίνδυνο της μακροσωμίας και της προεκλαμψίας, ακόμα και αν δεν αναπτυχθεί διαβήτης κύησης.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος (www.rigopoulosdimitrios.gr)

Διαβάστε ακόμη:

Εγκυμοσύνη & υγεία: 4 λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες



Σεξ στην εγκυμοσύνη: Τα υπέρ και τα κατά

Γιατί το στήθος της γυναίκας αυξάνεται στην εγκυμοσύνη (vid)

Άσκηση στην εγκυμοσύνη: Ποιους κινδύνους απομακρύνει