ΥΓΕΙΑ

Στοματίτιδα: Το «ένοχο» μπαχαρικό που δεν σας περνά από το μυαλό

Στοματίτιδα ονομάζεται η εκδήλωση φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πληγών, συχνά επίπονων, στη γλώσσα, στα ούλα ή εσωτερικά στα μάγουλα ή στα χείλη.

Στοματίτιδα: Το «ένοχο» μπαχαρικό που δεν σας περνά από το μυαλό

Μια σπάνια μορφή της πάθησης είναι η αλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής, η οποία μπορεί να προκληθεί από συστατικά σε τσίχλες, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη στο περιοδικό του Καναδικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, η πλειονότητα των περιστατικών αλλεργικής στοματίτιδας εξ επαφής συνδέεται με την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν κινναμαλδεΰδη ή αιθέριο έλαιο κανέλας, δύο συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω της ευχάριστης γεύσης τους και της αίσθησης δροσιάς που προσδίδουν. Η μελέτη αναφέρει την περίπτωση 42χρονης ασθενούς που εκδήλωσε στοματίτιδα λόγω κατανάλωσης τσίχλας με γεύση κανέλα.

bigstock Cinnamon sticks and ground cin 147447302

Κλινικές ενδείξεις της αλλεργικής στοματίτιδας εξ επαφής αποτελούν το οίδημα (πρήξιμο), τα έλκη (πληγές), η ερυθροπλασία (κοκκίνισμα) και οι σκληρύνσεις σε οποιοδήποτε σημείο της στοματικής κοιλότητας, οι οποίες συνοδεύονται από ένα γενικευμένο αίσθημα καψίματος.

Ένα ακόμη περιστατικό αλλεργικής στοματίτιδας εξ επαφής περιγράφεται στην επιθεώρηση Journal of Dermatological Case Reports, όπου 20χρονη ασθενής παρουσίαζε βλεννώδεις αναπτύξεις στο δεξιό πλάγιο τμήμα της γλώσσας της. Η νεαρή κοπέλα ανέφερε επίσης στους γιατρούς ότι ένιωθε έντονο κάψιμο στη γλώσσα. Το ιατρικό ιστορικό της δεν αποκάλυψε κάποια πιθανή αιτία των συμπτωμάτων, διατηρούσε εξαιρετική στοματική υγιεινή, δεν κάπνιζε ούτε έπινε συχνά αλκοόλ και η διατροφή της ήταν ισορροπημένη. Οι γιατροί κατάφεραν να καταλήξουν σε διάγνωση στοματίτιδας όταν η ασθενής ανέφερε ότι έτρωγε συχνά τσίχλα με γεύση κανέλα και μάλιστα είχε τη συνήθεια να την κρατά στη δεξιά πλευρά του στόματός της.

Αν και η αλλεργική στοματίτιδα λόγω κανέλας είναι σπάνια, εάν είστε λάτρης του μπαχαρικού και εμφανίζετε δυσάρεστα συμπτώματα αξίζει να το αναφέρετε στον γιατρό σας...

Δείτε κι αυτό:

Αλλεργία στην κανέλα: Ποια τα συμπτώματα, με ποια μπαχαρικά να την αντικαταστήσετε