ΥΓΕΙΑ

Πρώτη περίοδος & εγκεφαλικό: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Η πρώτη περίοδος αποτελεί ορόσημο στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας, ωστόσο τα νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι είναι επίσης δείκτης και για άλλες παραμέτρους της υγείας της.

Πρώτη περίοδος & εγκεφαλικό: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία αποκαλύπτει πως όταν η πρώτη περίοδος έρχεται πολύ νωρίς στην εφηβεία ο μελλοντικός κίνδυνος εγκεφαλικού είναι σημαντικά αυξημένος για τη γυναίκα.

bigstock 155407373

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πρώτη περίοδος στην ηλικία των 13 ετών ή και νωρίτερα συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού αργότερα. Ο λόγος είναι ότι παρατηρείται μειωμένη κυκλοφορία αίματος σε ολόκληρο το σώμα, άρα και μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου και επακόλουθη νέκρωση των εγκεφαλικών ιστών.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.412 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεταξύ 1998 και 2010. Κατέγραψαν την ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης για κάθε συμμετέχουσα, το ιατρικό ιστορικό της (ώστε να καταγράψουν τα περιστατικά εγκεφαλικού) και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την υγεία, όπως το ύψος, το βάρος και η αρτηριακή πίεση.

Συνυπολογίζοντας όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες από τις γυναίκες είχαν αδιαθετήσει για πρώτη φορά στα 13 τους ή νωρίτερα ήταν 1,8 φορές πιο πιθανό να έχουν πάθει εγκεφαλικό. Τα στοιχεία υπέδειξαν επίσης ότι όσες γυναίκες πέρασαν εμμηνόπαυση σε ηλικία 45 ετών ή και νωρίτερα ήταν πιο πιθανό να έχουν εκδηλώσει εγκεφαλικό έμφρακτο (μειωμένη ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο) σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν την τελευταία περίοδό τους σε ηλικία 50 ετών.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Neuroepidemiology, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η ηλικία της πρώτης αλλά και της τελευταίας περιόδου εμπλέκονται σε ποικίλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη περίοδος: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης & πόσο

Με 48 διαφορετικές παθήσεις συνδέεται η χρονική στιγμή έναρξης της εφηβείας

Τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν πρόωρη έμμηνο ρύση στα κορίτσια

Ποια προβλήματα υγείας αποκαλύπτει η πρώτη περίοδος των γυναικών