ΥΓΕΙΑ

Πυκνότητα μαστών & καρκίνος: Περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ των δύο

Οι γυναίκες των οποίων οι μαστοί αποτελούνται κατ’ εξοχήν από πυκνό αδενικό ιστό παρά από λίπος διατρέχουν ενδεχομένως μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Oncology.

Πυκνότητα μαστών & καρκίνος: Περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ των δύο

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 18.000 γυναίκες που είχαν εκδηλώσει ποικίλες κακοήθειες στον μαστό και για λόγους σύγκρισης για ακόμη 184.000 υγιείς γυναίκες ίδιας ηλικίας. Όπως διαπίστωσαν, η πυκνότητα των μαστών αναδείχθηκε στον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο από άλλους γνωστούς παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό και η καθυστέρηση της μητρότητας (εγκυμοσύνη μετά τα 30).

«Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με γυναίκες που δεν παρουσιάζουν μεγάλη πυκνότητα μαστών» σχολιάζει η βασική συντάκτης της μελέτης, Δρ Νάταλι Ένγκμαν, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

bigstock 160610852

Η διαπίστωση αυτή έχει σημαντικές προεκτάσεις εάν αναλογιστεί κανείς ότι είναι περισσότερες οι νεαρές γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς (η εκτιμώμενη αναλογία στον γενικό πληθυσμό είναι 60-40), ενώ και στις μεγαλύτερες ηλικίες (μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες) το ποσοστό των γυναικών με πυκνούς μαστούς δεν είναι καθόλου αμελητέο, αφού φτάνει το 40%. Επίσης, η μεγάλη πυκνότητα των μαστών συχνά «συγκαλύπτει» τους καρκινικούς όγκους, με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν με τη μαστογραφία.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο προτεινόμενο μέτρο για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Ένα φάρμακο που ονομάζεται ταμοξιφαίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και την πυκνότητα μαστών, ωστόσο έχει σοβαρές παρενέργειες και συστήνεται μόνο σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Όσον αφορά την προληπτικό έλεγχο, μέθοδοι όπως η μαγνητική ή η τομοσύνθεση μπορεί να είναι πιο κατάλληλες από τη μαστογραφία ώστε να εξασφαλιστεί πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Δείτε κι αυτό:

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού: Η φωτογραφία με τα λεμόνια που έγινε viral

Καρκίνος του μαστού: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης