ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που προστατεύει από το γλαύκωμα & σε ποιες τροφές βρίσκεται

Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο, μετά τον καταρράκτη, και την κυριότερη αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ, με τον αριθμό των Αμερικανών ασθενών να εκτιμάται στα 3 εκατομμύρια.

Η βιταμίνη που προστατεύει από το γλαύκωμα & σε ποιες τροφές βρίσκεται

Αντιμετωπίζεται με ειδικές οφθαλμικές σταγόνες, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, ωστόσο ο στόχος πάντοτε πρέπει να είναι η πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν την αναπάντεχη προστατευτική δράση που παρέχει μια πολύτιμη βιταμίνη ενάντια στο γλαύκωμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science, πειράματα σε ποντίκια υπέδειξαν ότι η προσθήκη βιταμίνης Β3 σε νερό μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση γλαυκώματος και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα πειραματόζωα ήταν γενετικά προδιατεθειμένα να εκδηλώσουν βλάβες στο οπτικό νεύρο. Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η βιταμίνη μπορεί να αποτελέσει ασφαλές και οικονομικό μέσο πρόληψης της κοινής πάθησης.

Η θετική επίδραση της βιταμίνης Β3, σύμφωνα με τη μελέτη, οφείλεται στο ότι διατηρεί τα γηράσκοντα κύτταρα του ματιού υγιή για περισσότερο καιρό.

Αν και στο πείραμα η βιταμίνη χορηγήθηκε μαζί με νερό, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ενέσιμη θεραπεία, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ηλικιωμένους, αφού συχνά ξεχνούν να πάρουν την αγωγή τους.

bigstock Collage of food containing vit 49780988

Πού βρίσκεται η βιταμίνη Β3

Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, βρίσκεται σε ποικίλες ομάδες τροφών. Οι κυριότερες είναι οι παρακάτω.

- Ψάρια: κιτρινόπτερος τόνος, παλαμίδα, σκουμπρί, σολομός, ξιφίας, ιππόγλωσσος.

- Πουλερικά: κοτόπουλο στήθος και γαλοπούλα.

- Κόκκινο κρέας: χοιρινή/μοσχαρίσια μπριζόλα, χοιρινό/μοσχαρίσιο φιλέτο, συκώτι (από αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοίρο).

- Καρποί & σπόροι: φιστίκια, αρακάς, ηλιόσποροι, αβοκάντο.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε συχνές παθήσεις των ματιών και πώς θα τις αποφύγετε

Πώς βλέπει κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας (GIFs)