ΥΓΕΙΑ

Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε ανά ηλικία & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε ποικίλες διεργασίες σχετικές με τον μεταβολισμό στα κύτταρα. Μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη σύνθεση πρωτεϊνών και την επούλωση των πληγών. Επίσης, ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την ανάπτυξη του παιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε ανά ηλικία & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας, η πρόσληψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει κάποιο εξειδικευμένο σύστημα αποθήκευσής του.

Η συνιστώμενη πρόσληψη ψευδαργύρου εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και δευτερευόντως από το φύλο και από ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

ΗλικίαΆνδρεςΓυναίκεςΕγκυμοσύνηΘηλασμός
0-6 μήνες2 mg2 mg
7-12 μήνες3 mg3 mg
1-3 έτη3 mg3 mg
4-8 έτη5 mg5 mg
9-13 έτη8 mg8 mg
14-18 έτη11mg9 mg12 mg13 mg
19+ έτη11mg8 mg11 mg12 mg

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι κατά κύριο λόγο τα θαλασσινά και το κόκκινο κρέας. Ορισμένα προϊόντα (π.χ. δημητριακά) ενισχύονται επίσης με ψευδάργυρο κατά τη διαδικασία παραγωγής τους. Ενδεικτικά, μία μερίδα στρείδια 90 γραμμαρίων παρέχει 74 mg ψευδαργύρου, μία μερίδα βοδινό κρέας 90 γραμμαρίων 7 mg, μία μερίδα καβούρι 90 γραμμαρίων 6,5 mg, μία μερίδα μοσχαρίσιο κρέας 90 γραμμαρίων 5,3 mg, μία μερίδα γιαούρτι 240 γραμμαρίων 1,7 mg και μία μερίδα ρεβίθια 30 γραμμαρίων 1,3 mg.

Δείτε κι αυτό:

Έξι σημάδια που δείχνουν έλλειψη ψευδαργύρου

Κρυολόγημα: Πότε παίρνουμε ψευδάργυρο και πόσο