ΥΓΕΙΑ

Οξεία ωτίτιδα: Δείτε πόσο μειώνει τον κίνδυνο το μάσημα τσίχλας!

Η οξεία ωτίτιδα είναι η ανάπτυξη φλεγμονής στο μέσο αυτί, δηλαδή την περιοχή πίσω από το τύμπανο.

Οξεία ωτίτιδα: Δείτε πόσο μειώνει τον κίνδυνο το μάσημα τσίχλας!

Συνήθως παρουσιάζεται σαν επιπλοκή μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Οι ωτίτιδες είναι πολύ συχνές στα παιδιά, τα οποία ταλαιπωρούνται λόγω του εξαντλητικού πόνου.

Πολλοί γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση μιας ωτίτιδας, σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να αναπτυχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένα προληπτικό μέτρο είναι η μάσηση τσίχλας με ξυλιτόλη, ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Οι τσίχλες με ξυλιτόλη προωθούνται για την πρόληψη της τερηδόνας, αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως η ουσία αυτή ενδέχεται να αναστέλλει και την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για πολλά κρούσματα ωτίτιδας.

bigstock Preteen Handsome Boy With Chew 93217067

Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στην πραγματοποίηση μελετών που στόχο είχαν να εξακριβώσουν εάν μειώνονται οι ωτίτιδες στα παιδιά που μασούν συστηματικά τέτοιες τσίχλες.

Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν συνολικά 3.100 παιδιά και σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα παιδιά που μασούν τσίχλες με ξυλιτόλη διατρέχουν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οξεία ωτίτιδα.

Ωστόσο, επειδή τα παιδιά σε αυτές τις μελέτες μασούσαν τσίχλα πέντε φορές την ημέρα κατά μέσο όρο, δεν είναι βέβαιο πως εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι μικρότερες δόσεις.

Επιπλέον, η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει στομαχικά ενοχλήματα, γι’ αυτό και οι ερευνητές λένε πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποφασιστεί εάν θα γίνουν επίσημες συστάσεις προς το κοινό.

Διαβάστε επίσης:

Τα υπέρ και τα κατά του να μασάτε τσίχλα