ΥΓΕΙΑ

Σοβαρή απειλή για την καρδιά οι συχνές και απότομες αυξομειώσεις βάρους

Η απότομη μείωση του βάρους που ακολουθείται από εξίσου απότομη αύξησή του –το λεγόμενο «φαινόμενο γιογιό»– μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την καρδιά, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Σοβαρή απειλή για την καρδιά οι συχνές και απότομες αυξομειώσεις βάρους

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Σριπάλ Μπανγκαλόρ, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι η αξιοσημείωτη και συστηματική αυξομείωση του σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα και εγκεφαλικό.

bigstock illustration of a sinus curve 32706761

Στη μελέτη συμμετείχαν 9.509 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία αρτηριοπάθεια, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, οι ερευνητές εξέταζαν συστηματικά (κατά μέσο όρο δύο με τρεις φορές τον χρόνο) την πορεία της σωματικής τους υγείας και επίσης κατέγραφαν το βάρος τους. Η μέση διακύμανση στο σωματικό βάρος των συμμετεχόντων ήταν 1,72 κιλά ανά εξέταση, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των The New York Times.

Αφού συνυπολόγισαν και άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που παρουσίαζαν τη μικρότερη διακύμανση στο σωματικό τους βάρος, όσοι παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις βάρους ήταν 78% πιο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη, 117% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα, 136% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό και 124% πιο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

bigstock Vector Medical Illustration Wi 144289781

«Είναι σημαντικό να χάνει κανείς [το περιττό] βάρος» δηλώνει ο Δρ Μπανγκαλόρ «όμως τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πρέπει να το διατηρήσει κιόλας. Κάποιοι συχνά δείχνουν ενθουσιασμό μέχρι να χάσουν κιλά και μετά αισθάνονται ότι μπορούν να χαλαρώσουν. Ίσως τα στοιχεία αυτά λειτουργήσουν σαν κίνητρο για να διατηρήσει κανείς το νέο, χαμηλότερο βάρος του».

Δείτε κι αυτό:

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα: 7 ανησυχητικές αιτίες

Ο απίστευτος λόγος που ξαναπαίρνουμε τα κιλά μετά τη δίαιτα!