ΥΓΕΙΑ

Νύχια ποδιών που μαυρίζουν: Δείτε πότε κινδυνεύετε

Το νύχι του ποδιού που μαυρίζει είναι ένα σύμπτωμα οικείο στους δρομείς. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, αιμορραγία κάτω από το νύχι ή συνεχή πίεση στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού.

Νύχια ποδιών που μαυρίζουν: Δείτε πότε κινδυνεύετε

Είναι σύνηθες σε όσους τρέχουν μαραθώνιο, αλλά και αυτούς που προπονούνται σε υψηλή ένταση. Δεν έχουν όμως όλοι οι δρομείς μαύρα νύχια, ούτε πρόκειται για αθώο σύμπτωμα σε όλες τις περιπτώσεις.

Δείτε που οφείλεται και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό:

01 repetitive trauma ictor getty1000

Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί

Η πιο κοινή αιτία για τα μαύρα νύχια είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί που προκαλούνται από το τρέξιμο ή κακή επιλογή παπουτσιών. Οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί μπορεί να είναι ήπιοι και να προκαλέσουν μικρή ζημιά (μικρός, ανώδυνος μαύρος ή μπλε αποχρωματισμός κάτω από το νύχι), αλλά και μεγαλύτερη που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μερική ή ολική αποκόλληση του νυχιού από τη μήτρα του. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη. Όταν το νύχι αποκολληθεί είναι νεκρό και σταματά ο πόνος. Ο χρόνος ανάπτυξης νέου νυχιού φτάνει και τους 12 μήνες για το μεγάλο νύχι, ενώ για τα μικρότερα 3 έως 6 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις το νέο νύχι αρχίζει να αναπτύσσεται κάτω από το νεκρό νύχι πριν αυτό αποκολληθεί. Εάν όμως οι συνθήκες παραμένουν ίδιες (επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί κλπ.) μπορεί και αυτό να υποστεί αποκόλληση. Για να αποφύγετε αυτή την εξέλιξη πρέπει να το φροντίσει ο δερματολόγος, ο οποίος θα αφαιρέσει το παλιό νεκρό νύχι, ώστε το νέο να αναπτυχθεί σωστά. Εάν το δέρμα που περιβάλλει το μαύρο κομμάτι του νυχιού είναι κόκκινο ή ερεθισμένο πρέπει να σας δει γιατρός, καθώς πιθανότατα πρόκειται για μόλυνση.

02 blunt force gen sadakane eyeem getty1000

Υπονύχιο αιμάτωμα

Αν σας πέσει ένα βαρύ αντικείμενο πάνω στο πόδι μπορεί να προκληθεί ρήξη των αιμοφόρων αγγείων. Αυτός ο τύπος μαυρισμένου νυχιού αναγνωρίζεται εύκολα, καθώς δημιουργείται σχεδόν αμέσως μετά το συμβάν. Η συσσώρευση του αίματος προκαλεί αίσθημα πίεσης και πόνο. Η αντιμετώπιση γίνεται με το τρύπημα του νυχιού με μια βελόνα ώστε να φύγει το αίμα και να ανακουφιστείτε. Η διαδικασία αυτή πρέπει πάντα να γίνεται από γιατρό, καθώς στο σπίτι υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.

03 fungus jackie bale getty1000

Μύκητες

Οι μύκητες των ποδιών μπορεί να εξαπλωθούν και στα νύχια σας και να αλλοιώσουν το χρώμα τους (κίτρινο, μπλε, πράσινο, καφέ, μοβ και μαύρο). Οι μύκητες προκαλούν συνήθως και δυσοσμία. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί από μύκητες, επισκεφθείτε γιατρό για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

04 skin cancer percds gettyimages1000

Καρκίνος του δέρματος

Το μελάνωμα, η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από τα νύχια, προκαλώντας υπερχρωματισμό του δέρματος. Είναι αργή και ανώδυνη διαδικασία, που συχνά καθιστά δύσκολη τη διάγνωση.
Εάν το νύχι σας δεν έχει τραυματιστεί αλλά παρατηρείτε να αλλάζει χρώμα, πρέπει να το ελέγξετε. Αν κάνετε συχνά πεντικιούρ και βάφετε τα νύχια σας, πρέπει να τα παρατηρείτε και να τα αφήνετε να ξεκουράζονται για κάποια διαστήματα. Το μελάνωμα θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως.

05 skin tone jcarillet1000

Χρώμα δέρματος

Σε κάποιες περιπτώσεις ο αποχρωματισμός των νυχιών έχει απλά να κάνει με τον τόνο της επιδερμίδας, ειδικά στους έγχρωμους. Αυτός ο τύπος αποχρωματισμού είναι συμμετρικός και εμφανίζεται σε όλα τα δάκτυλα. Ένας κακοήθης αποχρωματισμός συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ένα νύχι. Σε κάθε περίπτωση, για να είστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύετε, συμβουλευτείτε γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Χτυπημένο νύχι: Τι να κάνετε για να μην μαυρίσει

Τρώτε τα νύχια σας; Μάθετε από τι κινδυνεύετε