ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Για ποιον κίνδυνο προειδοποιούν

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν στην εμμηνόπαυση εξάψεις, οι οποίες αλλοιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Για ποιον κίνδυνο προειδοποιούν

Υπολογίζεται ότι οι εξάψεις αφορούν στο 70% των γυναικών, ενώ το ένα τρίτο αυτών τις περιγράφουν ως συχνές και σοβαρές.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία δε, οι εξάψεις ξεκινούν νωρίτερα απ’ ότι παλαιότερα και διαρκούν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Νέα μελέτη κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι συχνές εξάψεις στις γυναίκες 40-53 ετών μπορεί να είναι σημάδι κακής αγγειακής λειτουργίας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο.

bigstock Heart Attack Or Cardiac Arrest 123895799

Στη έρευνα έλαβαν μέρος 272 γυναίκες, μη καπνίστριες, 40-60 ετών, στις οποίες ελέγχθηκε η σχέση εξάψεων και ενδοθηλιακής κυτταρικής λειτουργίας. Η επίδραση των εξάψεων στην ικανότητα των αγγείων να διαστέλλονται αποδείχθηκε μόνο στις νεότερες γυναίκες του δείγματος.

Δεν προέκυψε σχέση στις γυναίκες 54-60 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι η πρώιμη έναρξη των εξάψεων μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι συσχετισμοί ήταν ανεξάρτητοι άλλων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με τη Τζο Ανν Πινκερτον, διευθύντρια της επιστημονικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής, η μελέτη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Διαβάστε επίσης:

Εξάψεις: 6 κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση

Κλιμακτήριος: Πώς θα μειώσετε τις εξάψεις