ΥΓΕΙΑ

Ανησυχητική αύξηση στα εγκεφαλικά επεισόδια στους νέους – Ποιες οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο

Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε το εγκεφαλικό με τους μεσήλικες ή τους ηλικιωμένους, ωστόσο τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία αντανακλούν μια ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων στις νεαρές ηλικίες στις ΗΠΑ, κυρίως μεταξύ των ανδρών.

Ανησυχητική αύξηση στα εγκεφαλικά επεισόδια στους νέους – Ποιες οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology, από το 1995 μέχρι σήμερα τα εγκεφαλικά επεισόδια σε άνδρες και γυναίκες 18 έως 44 ετών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες νοσηλείας για οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό αυξήθηκαν κατά σχεδόν 42% στους άνδρες 35-44 ετών και κατά 30% στις γυναίκες ίδιας ηλικίας.

bigstock 132099077

Η μελέτη δείχνει ότι οι συνολικοί δείκτες θνησιμότητας λόγω εγκεφαλικού έχουν μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ωστόσο το εγκεφαλικό επεισόδιο συνεχίζει να αποτελεί την πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου σε όλες τις ηλικίες στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν μία μεμονωμένη αιτία που να εξηγεί την αύξηση στον αριθμό των περιστατικών εγκεφαλικού, ωστόσο τα στοιχεία τους υπέδειξαν ότι αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό στις νεότερες ηλικίες. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που αναφέρει η μελέτη είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη/τα υψηλά τριγλυκερίδια και η χρήση προϊόντων καπνού. Ο αριθμός των νέων Αμερικανών που παρουσιάζουν τρεις ή και περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτό πιθανώς μπορεί να εξηγήσει την αυξημένη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για τους νέους ανθρώπους ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό & καρδιακή προσβολή: Πόσο θα μειώσετε τον κίνδυνο αν κόψετε τα τρανς λιπαρά

Κολπική μαρμαρυγή & εγκεφαλικό: Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες ανάλογα με το ύψος τους

Αρρυθμίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού