ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης & παχυσαρκία: Ποιες αλλοιώσεις προκαλούν στον εγκέφαλο

Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές στον εγκέφαλο που αποδίδονται στη νόσο αφορούν γνωστικές δυσλειτουργίες και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Διαβήτης & παχυσαρκία: Ποιες αλλοιώσεις προκαλούν στον εγκέφαλο

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και συχνά προηγείται της νόσου. Επιπλέον, τα περιττά κιλά έχουν σχετιστεί με μεταβολικές δυσλειτουργίες, οι οποίες σχετίζονται απευθείας με εγκεφαλικές αλλαγές, καθώς και με τον κίνδυνο περαιτέρω μεταβολικών ανωμαλιών που πηγάζουν από τον διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ μελέτησαν τις επιπτώσεις των περιττών κιλών και της παχυσαρκίας στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία των ατόμων με πρώιμου σταδίου διαβήτη τύπου 2.

bigstock Overweight woman wearing jeans 42186019

Οι ερευνητές συγκρότησαν ομάδα 150 Κορεατών, 30-60 ετών, και τους συνέκριναν με 50 υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, 50 άτομα με φυσιολογικό βάρος και διαβήτη και 50 υγιή άτομα χωρίς διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες, γνωστικά τεστ μνήμης, ψυχοκινητικής ταχύτητας και εκτελεστικής λειτουργικότητας.

Από την επεξεργασία των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φαιά ουσία ήταν λεπτότερη σε συστάδες στους φλοιούς των εγκεφάλων των διαβητικών, συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Περαιτέρω λέπτυνση των φλοιών παρατηρήθηκε στους υπέρβαρους/παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη, συγκριτικά με όσους διαβητικούς είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Επίσης οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που έδειχναν ότι ο κροταφικός λοβός ήταν ιδιαιτέρως ευάλωτος στις συνδυαστικές επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2 και των περιττών κιλών.

Οι αλλαγές αυτές στην συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή ενδεχομένως να είναι ένδειξη ότι τα υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Η μελέτη αναδεικνύει την αξία της πρώιμης παρέμβασης για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου στους υπέρβαρους/παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ώστε να διατηρήσουν την εγκεφαλική δομή και την γνωστική λειτουργικότητά τους», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Επίσης αναδεικνύεται η αξία της διαχείρισης της αντίστασης στην ινσουλίνη κατά τα πρώιμα στάδια του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Πώς συνδέεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή

Αλτσχάιμερ: Οι 4 πρώιμες ενδείξεις πλην της απώλειας μνήμης