ΥΓΕΙΑ

Το μπαχαρικό που περιορίζει τις επιπτώσεις των λιπαρών στην υγεία

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές και σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης και άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες.

Το μπαχαρικό που περιορίζει τις επιπτώσεις των λιπαρών στην υγεία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η κατανάλωση ενός δημοφιλούς μπαχαρικού μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο που συνεπάγεται η πλούσια σε λιπαρά διατροφή.

Ερευνητές παρατήρησαν ότι ποντικοί στους οποίους χορηγήθηκε διατροφή με πολλά λιπαρά και κανέλα επί 12 εβδομάδες, αύξησαν λιγότερο το βάρος τους και το κοιλιακό λίπος, ενώ είχαν πιο υγιή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, σακχάρου και ινσουλίνης σε σύγκριση με ποντικούς που δεν κατανάλωναν κανέλα.

bigstock Cinnamon sticks with cinnamon 100770530

Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά με κανέλα είχαν πιο υγιείς συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης και καλύτερο προφίλ λιπιδίων σε σχέση με τους ποντικούς της ομάδας ελέγχου.

Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ποντικοί που έλαβαν κανέλα είχαν λιγότερα μόρια που σχετίζονται με την αποθήκευση του λίπους καθώς και αυξημένα επίπεδα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών μορίων.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Vijaya Juturu, έρευνες έδειξαν ότι η κανέλα περιέχει πολυφαινόλες, φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων λόγω κακής διατροφής.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τις βλαβερές συνέπειες της διατροφής που είναι υψηλή σε λιπαρά.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της κανέλας στη διατροφή μειώνει την υπερλιπιδαιμία, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Διαβάστε επίσης:

Πολυφαινόλες: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν και πού θα τις βρείτε

Μέλι & κανέλα: Όλες οι θεραπευτικές τους ιδιότητες