ΥΓΕΙΑ

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Η διατροφή που προστατεύει τις αρτηρίες των ποδιών

Οι πάσχοντες από περιφερική αρτηριακή νόσο έχουν στένωση στις αρτηρίες των ποδιών.

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Η διατροφή που προστατεύει τις αρτηρίες των ποδιών

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και να πονάνε όταν περπατούν ή στέκονται για όρθιοι ώρες.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών βοηθά στην προστασία των κάτω άκρων από την εκδήλωση περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία για 3,7 εκατομμύρια άτομα, κατά μέσο όρο 64 ετών.

fruits

Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Οι άνδρες καυκάσιας καταγωγής ήταν πιθανότερο να τρώνε τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών, καθημερινά, ενώ οι νεαροί άνδρες αφροαμερικανικής καταγωγής ήταν λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους. Οι νυν και πρώην καπνιστές με χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών αντιμετώπιζαν ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας.

«Η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το κοινό και αποδεικνύει ότι απλές παρεμβάσεις, όπως η προσθήκη μερικών φρούτων και λαχανικών στη διατροφή, μπορεί να έχουν μεγάλες θετικές επιδράσεις στην πρόληψη της περιφερικής αρτηριακής νόσου», σχολιάζει ο Δρ Τζέφρι Μπέργκερ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Διαβάστε επίσης:

Το αλκοόλ γερνά πρόωρα τις αρτηρίες – Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνο

Με ποιες τροφές θα κρατήσετε καθαρές τις αρτηρίες σας