ΥΓΕΙΑ

Κατεργασμένα δημητριακά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Η προδιάθεση για την παιδική παχυσαρκία καθορίζεται πριν τη γέννηση του παιδιού.

Κατεργασμένα δημητριακά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Οι γονείς κληροδοτούν μέσω των γονιδίων τους και διάφορων επιγενετικών παραγόντων στα παιδιά τους την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί μάστιγα, καθώς το παχύσαρκο παιδί σε μεγάλο ποσοστό θα είναι και παχύσαρκος ενήλικας

Ένας από τους παράγοντες που αυξάνει τον κίνδυνο να γίνει το παιδί παχύσαρκο, είναι η διατροφή και το βάρος της μητέρας κατά την περίοδο της κύησης.

Νέα έρευνα επιστημόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ συνέκρινε αρχεία από 918 ζεύγη μητέρων-παιδιών.

rice

Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες οι οποίες κατανάλωναν πολλά κατεργασμένα δημητριακά στην εγκυμοσύνη, όπως είναι το λευκό ρύζι, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης οι οποίες κατανάλωναν κατεργασμένα δημητριακά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών σε σχέση με αυτά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα των κατεργασμένων δημητριακών.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η σχέση μεταξύ κατανάλωσης δημητριακών στην εγκυμοσύνη και της παχυσαρκίας του παιδιού στην ηλικία των 7 συνέχιζε να υπάρχει ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βάρος των παιδιών, όπως η άσκηση και η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γλυκών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Πώς συνδέεται με τη θερμοκρασία & τις εποχές

Διαβήτης κύησης: Ποιοι οι κίνδυνοι για το μωρό