ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και γιατί σε εμποδίζει να αδυνατίσεις;

Αν έκανες πρόσφατα εξέταση αίματος, στα αποτελέσματά σου πιθανώς θα είδες μια τιμή για τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σου και φυσικά θα απόρησες τι σημαίνει αυτή η τιμή και πού μπορεί να χρησιμεύει αυτή η πρωτεΐνη.

Τι είναι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και γιατί σε εμποδίζει να αδυνατίσεις;

Οι γιατροί συνήθως ελέγχουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης προκειμένου να αξιολογήσουν αν ένας άνθρωπος κινδυνεύει από καρδιοπάθεια ή καρκίνο, μάθε όμως ότι αυτή η «ύπουλη» ουσία μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σου ή για την απογοητευτική εξέλιξη της δίαιτάς σου.

Τι είναι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη

Όταν στο σώμα σου υπάρχουν φλεγμονές –π.χ. λόγω στρες, έλλειψης ύπνου ή κακής διατροφής– το συκώτι παράγει μαζικά τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ώστε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου να τις αντιμετωπίσει. Η ίδια η πρωτεΐνη δεν προκαλεί προβλήματα υγείας ή άλλου τύπου, ωστόσο η αύξησή της στο σώμα δείχνει ότι τα επίπεδα φλεγμονής έχουν βγει εκτός ελέγχου και αυτό είναι που ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σου ή την αδυναμία απώλειας των περιττών κιλών.

bigstock 164680526

Γιατί επηρεάζει το βάρος

Οι εκτεταμένες φλεγμονές αναγκάζουν τον οργανισμό να διοχετεύσει σημαντικούς πόρους με στόχο να τις αντιμετωπίσει. Μοιραία, ο μεταβολισμός (δηλαδή ο ρυθμός καύσης θερμίδων) μειώνεται, περισσότερες θερμίδες αποθηκεύονται στον σώμα με τη μορφή λίπους και η όρεξη αυξάνεται. Όλα αυτά φυσικά σε δυσκολεύουν να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά ή σε οδηγούν να πάρεις μερικά παραπάνω.

Πώς θα τη μειώσεις

Για να διαπιστώσεις τι προκάλεσε την αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δηλαδή τις φλεγμονές, ξεκίνα με μια μικρή επισκόπηση του τρόπου ζωής σου: Μήπως δεν έχεις καταφέρει να τιθασεύσεις το στρες; Μήπως δεν τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά; Μήπως δεν κοιμάσαι ή δεν γυμνάζεσαι αρκετά;

Αν θεωρείς ότι ο τρόπος ζωής σου είναι σε γενικές γραμμές υγιεινός αλλά και πάλι δεν βλέπεις το βάρος σας να «ανταποκρίνεται» στη δίαιτα ή στη γυμναστική, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου μήπως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού –π.χ. στον θυρεοειδή σου.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δες κι αυτό:

Οι 6 τροφές που «σβήνουν» τη φλεγμονή από το σώμα

Ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής για να νικήσετε τις φλεγμονές

Τρία σημάδια χρόνιας φλεγμονής στο σώμα