ΥΓΕΙΑ

Η σωτήρια αλλαγή στην καθημερινότητα που μειώνει κατά 15% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, να ελαττώσετε το ποσοστό λίπους στο σώμα σας, να μειώσετε αισθητά την περίμετρο της μέσης σας και να ρίξετε την αρτηριακή σας πίεση;

Η σωτήρια αλλαγή στην καθημερινότητα που μειώνει κατά 15% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Να κάνετε δηλαδή όλα αυτά που ισοδυναμούν με μείωση κατά 15% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και μάλιστα μέσα σε 12 εβδομάδες;

Τότε το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ξεχάσετε το ασανσέρ και να αρχίσετε να ανεβοκατεβαίνετε χρησιμοποιώντας τις σκάλες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης επιστράτευσαν 69 εργαζόμενους στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου.

waistline

Πριν από την έναρξη της μελέτης, όλοι οι εθελοντές έκαναν καθιστική ζωή: ασχολούνταν με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα επί λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα και ανέβαιναν με τα πόδια λιγότερες από 10 σκάλες την ημέρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές ανεβοκατέβαιναν τις σκάλες με τα πόδια. Η αλλαγή σήμαινε πως από εκεί που ανέβαιναν ή κατέβαιναν καθημερινά με τα πόδια 5 σκάλες, τις αύξησαν σε 23 (οι επιστήμονες όρισαν ως «μία σκάλα» αυτή που συνδέει δύο ορόφους).

Μετά την πάροδο τριών μηνών, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις που έδειξαν ότι είχε βελτιωθεί κατά 8,6% η λειτουργία των πνευμόνων, είχε μειωθεί κατά 2,3% η διαστολική αρτηριακή πίεσή τους (ο μικρός αριθμός στη μέτρηση) και είχαν ελαττωθεί κατά 3,9% τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης τους.

Μειώσεις υπήρξαν επίσης στο σωματικό βάρος (κατά 0,7%), στο σωματικό λίπος (κατά 1,7%) και στην περίμετρο της μέσης τους (κατά 1,8%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλες αυτές οι βελτιώσεις μαζί συνεπάγονται μείωση κατά 15% των πιθανοτήτων να πεθάνουν πρόωρα.

Διαβάστε επίσης:

Αναλογία μέσης-γοφών: Υπολογίστε τη δική σας και δείτε αν κινδυνεύετε από πρόωρο θάνατο!

Γυναίκα και δεύτερο παιδί: Πώς επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής της