ΥΓΕΙΑ

Παιδικό άσθμα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι νεαροί ενήλικες με ιστορικό άσθματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα, την πρώτη που συνδέει το αναπνευστικό πρόβλημα στην παιδική ηλικία με την καρδιακή πάθηση.

Παιδικό άσθμα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το άσθμα οδηγεί σε πάχυνση της αριστερής κοιλίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της ελαστικότητας του καρδιακού μυός και τελικά την αδυναμία άντλησης αίματος. Η πάθηση είναι γνωστή και ως υπερτροφία αριστερής κοιλίας.

Τα ποσοστά του άσθματος που προκαλείται από φλεγμονή των αεραγωγών, έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, επηρεάζοντας το 8% των παιδιών και το 7% των ενηλίκων.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 1.118 ασθενείς οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό άσθματος.

heart attack woman

Μετά από 10ετή παρακολούθηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με άσθμα είχαν περισσότερη μάζα στην αριστερή κοιλία σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από άσθμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σύνδεση ήταν ισχυρότερη σε ασθενείς με υπέρταση.

Η δεξιά και η αριστερή κοιλία κάνουν διαφορετικές εργασίες. Όμως το καρδιακό έργο είναι ουσιαστικά υπόθεση της αριστερής κοιλίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεγάλη ωστική δύναμη που χρειάζεται για να κυκλοφορήσει το αίμα στο υψηλών αντιστάσεων περιφερικό αρτηριακό δίκτυο μέχρι τα τριχοειδή και να επιστρέψει πάλι, μέσω των φλεβών, στο δεξιό κόλπο γίνεται από την αριστερή κοιλία.

Το αίμα εξωθείται στην αορτή με πίεση 100-140 mmHg, όση δηλαδή είναι η συστολική πίεση της αριστερής κοιλίας και της αορτής. Η αρτηριακή συστολική πίεση είναι μικρότερη όσο το αίμα απομακρύνεται από την καρδιά, κατέρχεται στα 25-30 mmHg στα τριχοειδή, είναι μικρότερη στο φλεβικό σκέλος της κυκλοφορίας και ελαχιστοποιείται, περίπου μηδενίζεται, στο δεξιό κόλπο.

Από εκεί το αίμα παραλαμβάνεται από τη δεξιά κοιλία, η οποία συγκριτικά με την αριστερή κοιλία έχει μικρό έργο να επιτελέσει. Με σχετικά μικρή συστολική πίεση 15-30 mmHg, η δεξιά κοιλία εξωθεί το αίμα προς την πνευμονική αρτηρία και η πίεση αυτή είναι αρκετή για να κυκλοφορήσει το χαμηλών αντιστάσεων αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων και να φθάσει με πολύ χαμηλή πίεση 4-12 mmΗg στον αριστερό κόλπο.

Η υπερτροφία αριστερής κοιλίας μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος και λιποθυμία.

Τα άτομα με υπέρταση και υπερτροφία αριστερής κοιλίας διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με κάποιον που έχει την ίδια αρτηριακή πίεση αλλά μια καρδιά κανονικού μεγέθους.

Ομοίως, τα άτομα με πυκνούς καρδιακούς μυς διατρέχουν 12πλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ είναι πιθανό να πάσχουν και από αρρυθμίες.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και θεραπεία με φάρμακα μπορούν να εφαρμοστούν σε άτομα με ιστορικό άσθματος, ειδικά εκείνα που πάσχουν από υπέρταση, προκειμένου να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Lu Qi, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο Tulane.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες

Δυσκολία στην αναπνοή: Είναι άσθμα ή κάτι πιο σοβαρό; Πώς θα τα ξεχωρίσετε