ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Ο αριθμός εκσπερματίσεων που μειώνει τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται στον προστάτη αφύσικα κύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο και μπορεί να εξαπλωθούν έξω από αυτόν.

Καρκίνος προστάτη: Ο αριθμός εκσπερματίσεων που μειώνει τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά νόσος αργής ανάπτυξης και η πλειοψηφία των ανδρών με καρκίνο χαμηλού βαθμού επιζούν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή. Ωστόσο, ο καρκίνος υψηλού βαθμού εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η συχνή εκσπερμάτιση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και άλλα νοσηλευτικά κέντρα παρακολούθησαν επί 18 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 30.000 ανδρών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσο συχνότερα εκσπερμάτιζαν, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν.

sex

Την μεγαλύτερη προστασία αποκόμισαν όσοι εκσπερμάτιζαν 21 φορές τον μήνα, είτε μέσω σεξουαλικής επαφής είτε μέσω αυνανισμού, σε όλο το ηλιακό φάσμα (από τα 20 έως και μετά τα 50 τους).

Οι ειδικοί μελέτησαν 31.925 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν τη συχνότητα των εκσπερματίσεών τους σε ηλικία 20-29 ετών, 40-49 ετών και κατά το τελευταίο έτος πριν την ένταξή τους στη μελέτη.

Οι άνδρες ήταν τουλάχιστον 40 ετών όταν άρχισε η μελέτη, ενώ μέχρι το τέλος των 18 ετών παρακολούθησης, οι 3.839 από αυτούς είχαν εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν 4-7 φορές τον μήνα, όσοι εκσπερμάτιζαν 21 ή περισσότερες στις ηλικίες 40-49 ετών είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη και όσοι εκσπερμάτιζαν 21 φορές ή περισσότερες τον μήνα στις ηλικίες άνω των 50 ετών είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Μειωμένο κίνδυνο, αν και κάπως μικρότερο, διέτρεχαν και όσοι εκσπερμάτιζαν από 13 έως 20 φορές τον μήνα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση European Urology.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: Ποια διατροφή αυξάνει και ποια μειώνει τον κίνδυνο

Συχνή εκσπερμάτιση και ποιότητα σπέρματος: Ποια είναι η σχέση τους