ΥΓΕΙΑ

Λιπαρά vs υδατάνθρακες: Νέα έρευνα δίνει οριστικό τέλος στη διαμάχη

Τα λιπαρά δεν είναι «εχθρός» αλλά αντίθετα οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet, δίνοντας μάλλον τέλος στην πολυετή διαμάχη σχετικά με το ποιο από τα δύο συστατικά πρέπει να καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες για να εξασφαλίσουμε καλή υγεία.

Λιπαρά vs υδατάνθρακες: Νέα έρευνα δίνει οριστικό τέλος στη διαμάχη

Επί του παρόντος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ενέργεια (θερμίδες) που λαμβάνουμε από λιπαρά να μην ξεπερνά το 30% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας και να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν στα ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα όμως με τα νέα στοιχεία, τα οποία βασίστηκαν στη μελέτη PURE που διεξήχθη σε 18 χώρες, τα λιπαρά δεν συμβάλλουν στον πρόωρο θάνατο ακόμη κι αν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

bigstock Foods High In Animal Protein 181785220

Η μελέτη περιλάμβανε συνολικά 135.335 ανθρώπους ηλικίας 35-70 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν περίπου για 7 χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό καταγράφηκαν 5.796 θάνατοι, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες βάσει της ποσότητας υδατανθράκων που κατανάλωναν, είδαν ότι αυτοί που κατανάλωναν τους περισσότερους είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τους λιγότερους.

Από την άλλη, όσον αφορά τα λιπαρά, αυτοί που κατανάλωναν τα περισσότερα (ασχέτως αν ήταν βλαβερά κορεσμένα ή ωφέλιμα πολυακόρεστα) είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα.

«Αυτό που συνιστούμε είναι το μέτρο αντί για την πολύ υψηλή ή την πολύ χαμηλή πρόσληψη λιπαρών και υδατανθράκων» εξηγεί η βασική συντάκτρια της μελέτης, Δρ Μασίντ Ντέγκαν, από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει η ίδια, τα νέα ευρήματα είναι πιθανώς μια καλή αφορμή να «χαλαρώσουν» οι τρέχουσες αυστηρές συστάσεις όσον αφορά την κατανάλωση λιπαρών και ταυτόχρονα να αυστηροποιηθούν αυτές που αφορούν την κατανάλωση υδατανθράκων.

Δείτε κι αυτό:

Πόσα γραμμάρια φρούτα, λαχανικά & όσπρια πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα

Είναι το έλαιο καρύδας υγιεινό; Η ετυμηγορία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας

Το γρήγορο τεστ που δείχνει πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε