ΥΓΕΙΑ

Δίαιτες γιο-γιο: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Το φαινόμενο γιο-γιο, δηλαδή οι δίαιτες-«αστραπή», που προκαλούν μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνδέονται με σοβαρά καρδιακά επεισόδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Δίαιτες γιο-γιο: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη, η πρώτη που μελετά τις επιπτώσεις των επικίνδυνων διατροφικών σχημάτων στην υγεία της καρδιάς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χάνουν απότομα βάρος και το ξαναπαίρνουν, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο.

diet2 3

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.630 άτομα επί 25 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν από 18 έως 360 ετών.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι επιστήμονες μετρούσαν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ έλαβαν υπ’ όψιν και άλλες παραμέτρους σε 8 διαφορετικά χρονικά σημεία.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που απέφυγαν το κάπνισμα και κατανάλωναν λίγο ή καθόλου αλκοόλ είχαν μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες που είχαν υγιές βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, ανεξάρτητα από τις άλλες συνήθειες τους.

Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας και η υγιεινή διατροφή δεν φάνηκε να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό να διατηρούμε ένα υγιές βάρος αντί να κερδίζουμε και να χάνουμε διαρκώς μερικά κιλά.

Η υπέρταση, ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή δεν έχει συμπτώματα και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ John Booth, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βάση στην προσπάθεια να έχουν ένα σταθερά υγιές βάρος.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στα άτομα να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους», πρόσθεσε.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Μονοφαγικές δίαιτες: Μπορείτε να χάσετε βάρος; Ποιους κινδύνους κρύβουν;

Οι δίαιτες που βλάπτουν τα νεφρά σας