ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που μειώνει το λίπος στην καρδιά

Τα διατροφικά μυστικά για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία αποκαλύπτει μια επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Ισραήλ. 

Η διατροφή που μειώνει το λίπος στην καρδιά

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής είναι δυνατό να μειωθεί το συσσωρευμένο λίπος γύρω από την καρδιά και ταυτόχρονα να μειωθεί το σωματικό βάρος αλλά και να αυξηθούν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν και το Ιατρικό Κέντρο Σορόκα θέλησαν να εξετάσουν εάν η διατροφή με λίγα λιπαρά ή με λίγους υδατάνθρακες είναι πιο ωφέλιμη για την καρδιά.

Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησαν από 80 παχύσαρκους εθελοντές να ακολουθήσουν για 18 μήνες είτε τη μία είτε την άλλη διατροφή και παράλληλα μελετούσαν, με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας, τη συσσώρευση ενδοπερικαρδιακού (εσωτερικά γύρω από την καρδιά) και εξωπερικαρδιακού (εξωτερικά γύρω από την καρδιά) λίπους στην καρδιά τους.

bigstock Human Heart 1865623

Μετά το πέρας των 18 μηνών, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χάσει περίπου τα ίδια κιλά, όμως στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (ιδίως του σπλαγχνικού, που βρίσκεται βαθιά και κοντά στα ζωτικά όργανα) είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όσον αφορά τη συσσώρευση λίπους στην καρδιά, στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων η μείωση του ενδοπερικαρδιακού λίπους ήταν διπλάσια σε σύγκριση με την ομάδα των χαμηλών λιπαρών. Τόσο η δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες όσο και η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά οδήγησε σε μείωση του εξωπερικαρδιακού λίπους, ωστόσο η βελτίωση ήταν και πάλι μεγαλύτερη στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων.

Η μείωση του ενδοπερικαρδιακού λίπους συνδέεται με βελτίωση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, των λιπιδίων που «φράζουν» τις αρτηρίες, ενώ η μείωση του εξωπερικαρδιακού λίπους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Έτσι, μια διατροφή που περιορίζει την κατανάλωση γλυκών, ζυμαρικών και ψωμιού μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την καρδιά και να μειώσει κινδύνους που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Δείτε κι αυτό:

Τι αποκαλύπτει για την υγεία της καρδιάς σας ο τρόπος που περπατάτε

Πέντε καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά

Οι 7 «κανόνες» που προστατεύουν ταυτόχρονα καρδιά και εγκέφαλο