ΥΓΕΙΑ

Ένοχη για το 40% των καρκίνων η παχυσαρκία – Με ποιες 13 μορφές καρκίνου συνδέεται

Για το ρόλο που παίζει η παχυσαρκία στην ανάπτυξη καρκίνου προειδοποιεί η νέα έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Ένοχη για το 40% των καρκίνων η παχυσαρκία – Με ποιες 13 μορφές καρκίνου συνδέεται

Σύμφωνα με αυτή, το 40% όλων των μορφών καρκίνων σχετίζονται με την παχυσαρκία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καρκίνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν το βάρος διατηρούνταν υπό έλεγχο.

«Αυτό δε σημαίνει ότι το πλεονάζον βάρος προκαλεί όλους αυτούς τους καρκίνους, αλλά ότι υπάρχει κάποιου είδους σχέση που θα πρέπει να αναλύσουμε», υπογραμμίζεται στη σχετική έκθεση.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2013-2014 δύο στους τρεις Αμερικανούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Cancer Cell

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία ή τα περιττά κιλά σχετίστηκαν με περιπτώσεις καρκίνου που αφορούσαν πάνω από 630.000 άτομα στις ΗΠΑ το 2014 και συγκεκριμένα 13 μορφές της νόσου.

Οι μορφές αυτές είναι:
- Καρκίνος του εγκεφάλου
- Πολλαπλό μυέλωμα
- Καρκίνος του οισοφάγου
- Καρκίνος του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
- Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα
- Καρκίνος της χοληδόχου κύστης
- Καρκίνος του στομάχου
- Καρκίνος του ήπατος
- Καρκίνος του παγκρέατος
- Καρκίνος του νεφρού
- Καρκίνος των ωοθηκών
- Καρκίνος της μήτρας
- Καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι ειδικοί ανέλυσαν το 2014 στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου για την περίοδο 2005-2014 και παρατήρησαν ότι:

- Από το σύνολο των καρκίνων το 55% στις γυναίκες και το 24% στους άνδρες σχετίζονται με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία.

- Οι αφροαμερικανοί και τα άτομα καυκάσιας ευρωπαϊκής καταγωγής είχαν την υψηλότερη συχνότητα καρκίνων σχετικών με την παχυσαρκία.

- Οι αφροαμερικανοί άνδρες και οι αμερικανοί ιθαγενείς ινδιάνοι/γηγενείς της Αλάσκα είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από τους άνδρες καυκάσιας καταγωγής.

- Οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξήθηκαν κατά 7% την περίοδο 2005-2014 αλλά του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 23.

- Οι καρκίνοι που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία μειώθηκαν κατά 13%

- Με εξαίρεση τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι καρκίνοι που σχετίζονται με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία αυξήθηκαν στα άτομα 75 ετών και κάτω.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Τμήματος Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου του CDC, Δρ Λίσα Ρίτσαρντσον, πρώιμα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του CDC και του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, 13 συγκεκριμένες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναλογούν στο 40% όλων των καρκίνων που διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ το 2014», ανέφερε.

Από τα 630.000 άτομα που νόσησαν από καρκίνο σχετιζόμενο με τα περιττά κιλά ή την παχυσαρκία, δύο στους τρεις ήταν άτομα 50-74 ετών.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Διαβάστε επίσης:

Κοιλιακό λίπος: Ποιος ο ρόλος του στην εμφάνιση του καρκίνου

Η περίμετρος της μέσης «προβλέπει» τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους