ΥΓΕΙΑ

Βλέπετε φανατικά αγώνες; Προσοχή στην καρδιά σας!

Τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καρδιαγγειακή υγεία η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα, είτε από το σπίτι, είτε στο γήπεδο, αποκαλύπτει αυστραλιανή μελέτη.

Βλέπετε φανατικά αγώνες; Προσοχή στην καρδιά σας!

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρδιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον Δρ Πολ Κχαϊρι, μέτρησαν με Holter τον σφυγμό 20 υγιών θεατών που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αγώνα χόκεϊ.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 75% όταν τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση και κατά 110% όταν βρέθηκαν επί τόπου στο γήπεδο. Η δεύτερη αύξηση ισοδυναμεί με αυτή που συνεπάγεται η έντονη σωματική άσκηση.

football game

Σε γενικές γραμμές, ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 92%, δηλαδή διπλασιάστηκε σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η επιβάρυνση της καρδιάς δεν αφορούσε μόνο τα τελευταία λεπτά του αγώνα, αλλά ότι ο καρδιακός παλμός ανέβαινε σε κάθε ευκαιρία για νίκη της ομάδας που υποστήριζε ο θεατής.

«Η μελέτη δείχνει ότι το συναισθηματικό στρες που προκαλεί η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια στον γενικό πληθυσμό. Επομένως, πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αναφορικά με την προστασία της Δημόσιας Υγείας», σημειώνει ο Δρ Κχαϊρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι καρδιαγγειακά επεισόδια που είναι απόρροια παρακολούθησης αθλητικών αγώνων είναι συχνότερα σε άτομα με προϋπάρχουσα στεφανιαία νόσο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Journal of Cardiology.

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστείτε ανάλογα με τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο

Στεφανιαία νόσος: Ο διατροφικός δεκάλογος της πρόληψης