ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν υπάρχει μούχλα στο σπίτι σας

Η μούχλα αναπτύσσεται εύκολα στους εσωτερικούς χώρους στους οποίους επικρατούν υψηλά επίπεδα υγρασίας, γι’ αυτό και εμφανίζεται συχνότερα στο μπάνιο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Πώς θα καταλάβετε αν υπάρχει μούχλα στο σπίτι σας

Μεταξύ άλλων, προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και συμβάλλει στην εκδήλωση λοιμώξεων.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η μούχλα

Ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μούχλα είναι τα άτομα με αλλεργίες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας, η ρινική συμφόρηση κ.ά. αλλά και τα άτομα με άσθμα, στα οποία η μούχλα μπορεί να προκαλέσει κρίση (με συμπτώματα όπως ο αναπνευστικός συριγμός, ο επίμονος βήχας, η γρήγορη αναπνοή, το σφίξιμο στο στήθος κ.ά.). Στα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό ή κάποια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, όπως η αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η έκθεση στη μούχλα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ορισμένα υγιή άτομα επηρεάζονται αρνητικά από τη μούχλα. Σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM), ακόμη και όσοι δεν έχουν ιστορικό πνευμονοπάθειας μπορεί να εκδηλώσουν ήπια συμπτώματα, όπως ρινική συμφόρηση και πονόλαιμο, αν στο σπίτι τους είναι αυξημένα τα επίπεδα υγρασίας.

bigstock 167008580

Ποια τα χαρακτηριστικά της μούχλας

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μούχλας, καθένα από τα οποία μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική όψη. Το χρώμα της μούχλας είναι συνήθως πρασινωπό ή σπανιότερα μαύρο.

Χαρακτηριστική είναι η μυρωδιά της μούχλας, η οποία θυμίζει συχνά τη μυρωδιά ενός παλιού βιβλίου. Βέβαια, η μυρωδιά της μούχλας εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο της μούχλας, την επιφάνεια πάνω στην οποία αναπτύσσεται και την πηγή υγρασίας που την προκάλεσε και δεν είναι πάντα αρκετά δυνατή ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό του προβλήματος.

Πώς θα αποφύγετε τη μούχλα

Δεδομένου ότι η μούχλα ευδοκιμεί στην υγρασία, η επισκευή διαρροών ή ο καλός καθαρισμός των σημείων του σπιτιού όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά είναι ο καλύτερος τρόπος να περιοριστεί η υγρασία στους εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: health.com

Δείτε κι αυτό:

Μήπως το σπίτι σας ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας;

Στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Κάθε πότε να αλλάζετε μαξιλάρι για να αποφύγετε βακτήρια, μούχλα και μύκητες