ΥΓΕΙΑ

Πρόωρος θάνατος: Πόσες ώρες περπάτημα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι λίγες ώρες ήπιας άσκησης την εβδομάδα, αποτελούν το καλύτερο μέτρο πρόληψης έναντι πληθώρας ασθενειών, μεταξύ των οποίων οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και αρκετές μορφές καρκίνου.

Πρόωρος θάνατος: Πόσες ώρες περπάτημα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, το περπάτημα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Αλπα Πατέλ, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 140.000 ανθρώπους. Από αυτούς, το 95% περπατούσαν λιγότερο ή περισσότερο (το 5% σχεδόν καθόλου), ενώ για τους μισούς από αυτούς, το περπάτημα ήταν η μόνη άσκηση που έκαναν.

walking 2

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, κάπνισμα κ.α.), η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και λιγότερες από δύο ώρες περπάτημα μέσα στην εβδομάδα σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με καθόλου περπάτημα.

Με 2,5 έως 5 ώρες περπάτημα την εβδομάδα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μειωμένος κατά 20% κατά μέσο όρο.

Το όφελος για όσους μόνο περπατούν είναι μεγαλύτερο, όσον αφορά την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από παθήσεις των πνευμόνων.

Ο κίνδυνος αυτός είναι μειωμένος κατά 35% για όσους περπατούν πάνω από έξι ώρες την εβδομάδα. Ο κίνδυνος είναι επίσης μειωμένος κατά περίπου 20% για τον πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 9% από καρκίνο.

«Το περπάτημα είναι η τέλεια άσκηση, γιατί είναι απλή, δωρεάν, βολική, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση και μπορεί να την κάνει κανείς ανεξαρτήτως ηλικίας» εξηγεί η Δρ Πατέλ και τονίζει ότι, ιδίως καθώς γερνάει ο πληθυσμός, το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δημόσια υγεία, αν γίνει συνήθεια στους περισσότερους ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Καρδιοπάθεια & πρόωρος θάνατος: Με πόσα λεπτά άσκησης την ημέρα θα μειώσετε τον κίνδυνο

Καθιστική ζωή & πρόωρος θάνατος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο & τι πρέπει να κάνετε

Θετική σκέψη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου