ΥΓΕΙΑ

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά το τρέξιμο

Το τρέξιμο αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης και ωφελεί συνολικά την υγεία.

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά το τρέξιμο

Ακόμη και για όσους τρέχουν συστηματικά όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να σαμποτάρουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε όταν έχετε μόλις ολοκληρώσει το τρέξιμο:

runner clothes

Μην μένετε με τα ρούχα της προπόνησης

Βγάλτε αμέσως τα ρούχα με τα οποία τρέχετε. Ακόμα κι αν δεν είναι πολύ ιδρωμένα, τα νωπά ρούχα αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Ανεξάρτητα από το αν μπορείτε να κάνετε αμέσως ντους ή όχι, αλλάξτε ρούχα, κάλτσες και παπούτσια για να διατηρήσετε ζεστούς και χαλαρούς τους μυς σας.

Αυτό θα βοηθήσει την καλή κυκλοφορία του αίματος, που είναι σημαντική για την ανάκαμψη των μυών μετά το τρέξιμο. Η ομαλή ροή του αίματος είναι απαραίτητη για την σωστή οξυγόνωση και την παροχή θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα απομακρύνει τα απόβλητα του μεταβολισμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αλλάζετε παπούτσια, ειδικά μετά από μια δύσκολη διαδρομή που έχει καταπονήσει τα πόδια σας. Οι μύες των ποδιών επίσης κουράζονται, οπότε τα παπούτσια πρέπει να έχουν καλή στήριξη.

couch potato

Αποφύγετε το άραγμα στον καναπέ

Μετά από μια σκληρή προπόνηση, δικαιούστε να... βουλιάξετε στον καναπέ. Δεν πρέπει όμως να υποκύψετε στον πειρασμό, καθώς το φυσικό φως είναι ιδανικό εργαλείο για την επαναφορά του σώματος, επειδή βοηθά την κυκλοφορία του αίματος.

Σχεδιάστε κάποια ήπια δραστηριότητα στο φυσικό φως, όπως περπάτημα, εκτάσεις, βαθιές αναπνοές. Εάν η δουλειά σας απαιτεί πολλές ώρες καθιστικής θέσης ή ορθοστασίας, είναι καλό μετά το τρέξιμο να φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Οι κάλτσες αυτές ασκούν πίεση στα πόδια και υποστηρίζουν την υγιή κυκλοφορία του αίματος. Η συμπίεση των επιφανειακών φλεβών αποτρέπει τη συγκέντρωση αίματος (στάση) στα πόδια και τους αστραγάλους και προωθεί περισσότερο αίμα προς την καρδιά, συνεισφέροντας στη μείωση του οιδήματος και του αισθήματος βάρους στα κάτω άκρα καθώς και στην πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων όπως η θρόμβωση.

junk food

Προσοχή στη διατροφή

Αφήστε να περάσουν 20-30 λεπτά μετά το τρέξιμο και μετά καταναλώστε φαγητό ή ποτό. Προτιμήστε κάποιο υγιεινό σνακ που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, λίγα λιπαρά και λίγους σύνθετους υδατάνθρακες για την αναπλήρωση των ενεργειακών αναγκών σας. Καλές επιλογές είναι το γάλα με λίγο κακάο, ψωμί ολικής αλέσεως με γαλοπούλα, αμύγδαλα, φρούτα ή γιαούρτι. Είναι επίσης σημαντικό να ενυδατώνετε καλά το σώμα σας. Να θυμάστε ότι το τρέξιμο δεν αποτελεί άλλοθι για να φάτε χωρίς μέτρο, καθώς η αναπλήρωση των θερμίδων είναι πολύ εύκολη υπόθεση.

varies douleies

Αποφεύγετε τις βαριές δουλειές

Μπορεί να ακούγεται βολικό επιστρέφοντας από το τρέξιμο να κάνετε και κάποιες δουλειές, πριν κάνετε μπάνιο και αλλάξετε ρούχα, δεν είναι όμως ό,τι καλύτερο για τους κουρασμένους μυς. Ειδικά να είστε αφυδατωμένοι και νηστικοί.

Κάνοντας κοπιαστικές κινήσεις, όπως κάμψεις, σκάλισμα του κήπου, ανέβασμα σκάλας ή άρση βαρών, είναι πολύ εύκολο οι κουρασμένοι μυς να τραυματιστούν.

runner2

Μην αμελείτε την φάση αποθεραπείας

Ακόμη και αν η απόσταση που διανύσατε σας φαίνεται μικρή σε σχέση με άλλες προπονήσεις ή ο ρυθμός που ακολουθήσατε αργός, μην υποτιμάτε την ανάγκη του οργανισμού για ανάρρωση.

Ο ρυθμός και η απόσταση κάθε δρομέα είναι προσωπική υπόθεση και παίζει ρόλο στο πώς θα νιώσει την επόμενη φορά που θα τρέξει. Αντιμετωπίστε το σώμα σας με σεβασμό, όπως κάνουν οι μεγάλοι αθλητές ανεξάρτητα από το ρυθμό και την απόσταση.

Πηγή: Men's Health

Διαβάστε επίσης:

Τρέξιμο: Τα μοναδικά οφέλη του για την υγεία του εγκεφάλου

Σε ποια ένταση προστατεύει τις αρθρώσεις το τρέξιμο