ΥΓΕΙΑ

Η αμφίδρομη σχέση ημικρανίας και κατάθλιψης

Η σχέση των ημικρανιών με τις αγχώδεις διαταραχές έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών μελετών.

Η αμφίδρομη σχέση ημικρανίας και κατάθλιψης

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από συχνές ημικρανίες –και ιδιαίτερα οι γυναίκες– είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η αμφίδρομη σχέση των δύο παθήσεων έχει βιολογική βάση, καθώς όσοι πάσχουν από κατάθλιψη είναι επίσης πιο πιθανό να εκδηλώσουν συχνές ημικρανίες.

Ερευνητές από την Ταϊβάν ανακάλυψαν σε νέα μελέτη τη σχέση της συχνότητας των ημικρανιών και των διαταραχών της διάθεσης, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

katathlipsi

Ερευνητές του National Defense Medical Center στην Ταϊπέι, ανακάλυψαν ότι ασθενείς με άγχος και κατάθλιψη είχαν πιο συχνά ημικρανίες σε σχέση με ασθενείς που δεν υπέφεραν από αγχώδεις διαταραχές.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι ασθενείς με ημικρανίες είναι 2-3 φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 588 ασθενείς που εξετάστηκαν σε κλινική για τη συχνότητα ημικρανιών, τις συνήθειες ύπνου, ενώ ελήφθησαν υπ' όψιν και δημογραφικά στοιχεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συναισθηματική δυσφορία και η συχνότητα των ημικρανιών μπορούν να συνδέονται λόγω κοινών παθοφυσιολογικών μηχανισμών.

Η ποιότητα του ύπνου ή η έλλειψή του λόγω ημικρανιών ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας που οδηγούσε σε κατάθλιψη και άγχος.

Ο Dr. Fu-Chi Yang, δήλωσε ότι τα ευρήματα πιθανόν υποδεικνύουν ότι η κατάλληλη αγωγή για τη μείωση της συχνότητας πονοκεφάλων, ενδεχομένως μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους σε ασθενείς με ημικρανίες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Headache.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό: Με ποιο είδος ημικρανιών συνδέεται

Συχνές ημικρανίες: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο