ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Peyronie: Παράγοντας κινδύνου για 3 μορφές καρκίνου η κάμψη του πέους

Σε πρώτη ανάγνωση, η κάμψη του πέους θεωρείται περισσότερο με ανατομική ιδιομορφία παρά με ένδειξη για κάποια σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να υποδεικνύουν το αντίθετο, καθώς διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με ορισμένες μορφές καρκίνου στους άντρες.

Νόσος του Peyronie: Παράγοντας κινδύνου για 3 μορφές καρκίνου η κάμψη του πέους

Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) και η οποία αφορούσε πάνω από 1,5 εκατομμύριο άντρες, η κάμψη του πέους, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Peyronie, συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του δέρματος και των όρχεων.

bigstock 132424253

Επισκόπηση μεγάλου όγκου δεδομένων ασθενών από ερευνητές στο Κολέγιο Μπέιλορ του Χιούστον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες που εμφανίζουν τη νόσο του Peyronie έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο των όρχεων, 29% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μελάνωμα –την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος– και 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση σε δύο άντρες, πατέρα και γιο, που έπασχαν από τη νόσο του Peyronie και διαπίστωσαν ότι μοιράζονταν γονίδια που είναι γνωστό ότι προδιαθέτουν απέναντι στους ουρολογικούς καρκίνους.

Βάσει των παρατηρήσεων αυτών, οι ερευνητές προτρέπουν τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με νόσο του Peyronie ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τυχόν καρκινικές αλλοιώσεις.

«Παθήσεις όπως η νόσος του Peyronie έχουν σημαντικές προεκτάσεις για τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική ζωή των αντρών, όμως η σχέση που φαίνεται ότι έχουν με άλλες ασθένειες συνεπάγεται ότι οι ασθενείς αυτοί πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα απ΄ ό,τι ο γενικός πληθυσμός» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Αλεξάντερ Παστουζάκ, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Διαβάστε επίσης:

Κάμψη πέους: Πότε θεωρείται φυσιολογική;

Peyronie (Περονί): Τα συμπτώματα της νόσου που παραμορφώνει το πέος