ΥΓΕΙΑ

Διακυμάνσεις πίεσης: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν

Δεν είναι μόνο οι μόνιμα υψηλές τιμές της πίεσης επικίνδυνες, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψη και να αντιμετωπίζονται και οι ακραίες διακυμάνσεις της, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Διακυμάνσεις πίεσης: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι ακραίες αυξομειώσεις της συστολικής πίεσης συνδέονται με αντίστοιχα μεγάλο κίνδυνο πρόωρου θανάτου όσο η υπέρταση.

bigstock Blood pressure monitoring on a 170326913

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο επερχόμενο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας στην Καλιφόρνια, ερευνητές από την καρδιολογική κλινική Intermountain Medical Center Heart Institute ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό σχεδόν 11.000 ασθενών και διαπίστωσαν ότι όσοι παρουσίαζαν αποκλίσεις έως και 30-40% στις τιμές της συστολικής τους πίεσης μεταξύ διαφορετικών μετρήσεων ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους δεν παρουσίαζαν τόσο ακραίες διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, φυσιολογική θεωρείται η συστολική πίεση που δεν ξεπερνά τα 120 mm Hg.

«Η αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους αριθμούς που πρέπει να παρακολουθούμε» αναφέρει σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Μπράιαν Κλέμενς, παθολόγος στην κλινική Intermountain Medical Center Heart Institute και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Το βασικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι αν αφήνει κάποιος την πίεσή του ανεξέλεγκτη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν παρατηρεί μεγάλες μεταβολές στις τιμές της πίεσή του από μέτρηση σε μέτρηση αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, νεφρικής ή καρδιακής ανεπάρκειας ή ακόμη και πρόωρου θανάτου» προσθέτει.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να θέσουν υπό έλεγχο την πίεσή τους» συμβουλεύει ο Κλέμενς. «Πρέπει να τρώνε υγιεινά, να γυμνάζονται τακτικά και να λαμβάνουν την αγωγή τους αν ο γιατρός τους έχει συστήσει αντιϋπερτασικά φάρμακα».

Όσο για τη σωστή μέτρηση της πίεσης, ο Κλέμενς συνιστά να ξεκουραζόμαστε τουλάχιστον για 15 λεπτά πριν και να αποφεύγουμε δραστηριότητες που θα μας προκαλέσουν στρες ώστε η τιμή να μην είναι παραπλανητικά υψηλή. Επίσης, επισημαίνει ότι το πιεσόμετρο πρέπει να εφαρμόζει καλά στο χέρι για να είναι αξιόπιστη η μέτρηση.

Δείτε κι αυτό:

Μπανάνα, αβοκάντο και σοκολάτα εναντίον της υπέρτασης!

Εννέα φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την υπέρταση

Υπέρταση: Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να την προλάβετε