ΥΓΕΙΑ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να χάνει την ικανότητά του να ξεχωρίζει τους ξένους παράγοντες από τους υγιείς ιστούς.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Έτσι αναπτύσσεται υπερευαισθησία, φλεγμονή και βλάβη στις αρθρώσεις, το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

Ο λύκος προσβάλλει κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ωστόσο, άνδρες, παιδιά και έφηβοι μπορούν να εκδηλώσουν επίσης τη νόσο. Οι περισσότεροι ασθενείς εκδηλώνουν την πάθηση μεταξύ 15 και 44 ετών.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες ο λύκος μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες.

dementia

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες από το Ισραήλ μελέτησαν πάνω από 7.000 άτομα και κατέληξαν στη διαπίστωση ότι οι πάσχοντες από λύκο είχαν κατά 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Οι πάσχοντες από λύκο διαμαρτύρονται συχνά για κόπωση που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως εξουθενωτική.

Όταν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, ο ασθενής υποφέρει από πόνους και πρήξιμο των μυών, ειδικά στα χέρια, τους καρπούς, τους αγκώνες, τα γόνατα και τους αστραγάλους.

Πολλοί πάσχοντες αντιμετωπίζουν επίσης δερματικά προβλήματα. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του λύκου είναι το εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο.

Ο λύκος μπορεί επίσης να προκαλέσει ευαισθησία στο φως, πυρετό, αλλαγές στο βάρος και διογκωμένους αδένες.

Οι πάσχοντες διαμαρτύρονται τέλος συχνά για μια «ομίχλη», που μπορεί να παίρνει τη μορφή κατάθλιψης ή άγχους και προκαλεί δυσκολία στην εστίαση και την έκφραση.

Τα κορτικοστεροειδή αποτελούν βασικό μέρος της θεραπείας του λύκου. Το 80% των πασχόντων λαμβάνουν στεροειδή για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, τα οποία όμως συνδέονται με απώλεια μνήμης και γνωστική εξασθένηση σε ασθενείς με λύκο.

Η νέα μελέτη καταδεικνύει, ότι ακόμη και οι ασθενείς που δεν πάσχουν από νευροψυχιατρική μορφή λύκου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Πόνοι στις αρθρώσεις: 6 ανησυχητικές αιτίες

Τα 7 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες