ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν τα πλαστικά – Οι επιπτώσεις στο έμβρυο

Η κατανάλωση ποτών που εμφιαλώνονται σε σκληρά πλαστικά μπουκάλια (νερού και αναψυκτικών) αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα δισφαινόλης Α στον οργανισμό.

Γιατί οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν τα πλαστικά – Οι επιπτώσεις στο έμβρυο

Η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ: bisphenol A) είναι ένα χημικό που χρησιμοποιείται στις πλαστικές συσκευασίες και στο εσωτερικό προστατευτικό περίβλημα των κονσερβών και των αλουμινένιων κουτιών από τη δεκαετία του 1960.

Το χημικό προσλαμβάνεται από τους υποδοχείς των οιστρογόνων και γι’ αυτό έχει ενοχοποιηθεί για ορμονικές διαταραχές.

Θεωρείται επίσης νευροτοξικό και καρκινικό μόριο. Έχει κατηγορηθεί για πρόκληση καρδιοπαθειών, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, ενώ προηγούμενη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έγκυοι με υψηλές συγκεντρώσεις δισφαινόλης Α στο αίμα τους διέτρεχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής.

plastic

Νέα μελέτη ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, διαπίστωσε ότι η δισφαινόλη Α απειλεί τα έμβρυα, επιδρώντας στο μικροβίωμα του εντέρου.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν κουνέλια, στα οποία η εγκυμοσύνη διαρκεί σχεδόν όσο και στον άνθρωπο.

Η μελέτη έδειξε ότι η έκθεση στη επικίνδυνο χημικό κατά την εγκυμοσύνη, προκαλεί χρόνια φλεγμονή στο έντερο και στο συκώτι των απογόνων. Τα μικρά των θηλυκών κουνελιών εκτέθηκαν μέσω του πλακούντα ενόσω βρίσκονταν στη μήτρα καθώς και μέσω του γάλακτος που έπιναν.

Οι ερευνητές εντόπισαν σημάδια εντερικής διαπερατότητας (διαρρέον έντερο), καθώς και μείωση της ποικιλίας των εντερικών βακτηρίων στα έμβρυα. Το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου και η μειωμένη ποικιλία των εντερικών βακτηρίων θεωρούνται δείκτες χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη φλεγμονή. Η φλεγμονή επέμενε επί εβδομάδες στα μικρά κουνέλια, καθώς οι ιστοί τους εξετάστηκαν στην ηλικία των έξι εβδομάδων. Οι μητέρες είχαν εκτεθεί στην ουσία μέχρι και επτά ημέρες μετά τη γέννηση.

Η παχυσαρκία και οι χρόνιες νόσοι που πυροδοτούνται από τις φλεγμονές, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο διαβήτης τύπου 2, εμφανίζουν ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε ο Jairam Vanamala, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι διάφοροι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, συνδέονται με τη φλεγμονή. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλάβει τι προκαλεί τη φλεγμονή στο έντερο και στο συκώτι. Ορισμένες τροφές προάγουν τη φλεγμονή στο έντερο ενώ άλλες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα καταστέλλουν τις εντερικές φλεγμονές. Η νέα μελέτη δείχνει ότι χρειάζεται να λάβουμε υπόψη και τις τοξίνες του περιβάλλοντος».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση δισφαινόλης στα μπιμπερό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση mSystems.

Διαβάστε επίσης:

Δισφαινόλη Α: Συμβουλές προστασίας από τη χημική ουσία

Οι χημικές ουσίες που εξαντλούν τη βιταμίνη D του οργανισμού σας

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο